Objavljen COVID izvještaj za Sarajevo: Smanjen broj novozaraženih

1
Radiosarajevo.ba
Objavljen COVID izvještaj za Sarajevo: Smanjen broj novozaraženih
Foto: EPA-EFE / Ilustracija (na slici nije prikazana srbijanska bolnica)

Rezultati PCR i antigenskih testiranja u protekla 24 sata potvrdili su 779 novih slučajeva (jučer 1.106) zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS, u istom periodu od COVID-19 infekcije oporavile su se 983 osobe (jučer 1.096).

Četiri pacijenta su, nažalost, preminula od posljedica ove bolesti (jučer šest).

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Trenutno je na bolničkom liječenju 169 pacijenata, od kojih je 166 sa akutnom infekcijom.

Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 60,95 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 105 pacijenata, a u Općoj bolnici Prim.dr. Abdulah Nakaš 64. Na respiratoru je šest osoba (kao i jučer), 10 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju osam pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 6.927 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 86.378 osoba zaraženih koronavirusom i 77.723 izliječene.

"Sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 911", podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 639 pacijenata, od kojih je pet transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u COVID-ambulantama uzeta su 653 brisa. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži, te u Semizovcu i Novom Gradu rade svaki dan u terminima od 7.30 do 20 sati. COVID-pozivni centar zabilježio je 1.332 poziva, a obavljena su i 452 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije