Obistinile se crne slutnje akademika Durakovića: Muslimane u Evropi markiraju danas kao Jevreje juče

3
F. V.
Obistinile se crne slutnje akademika Durakovića: Muslimane u Evropi markiraju danas kao Jevreje juče
Foto: Arhiv / Esad Duraković

U današnjem vremenu, nažalost, svjedoci smo svakojakih paradoksa. Dok na 75. godišnjicu palestinske Nakbe (ar. Katarstofa) bjesomučno ubijaju palestinski narod opkoljene Gaze, uz hiljade ubijene djece, ekstremna desnica jača, a islamofobni narativi bujaju, smještajući polako, ali sigurno muslimanske zajednice na poziciju europskih i svjetskih Drugih.

Islamofobija je zamijenila antisemitizam“, rekao bi poznati teoretičar Enzo Traverso, profesor na sveučilištu Cornell u Sjedinjenim Državama.

U takvim okolnostima - bez namjere da se upada u zamku (samo)viktimizacije -  valjalo bi hladno konstatirati da postaje sve izvjesnija tačnost jednog procesa kojeg je prije nekoliko godina primijetio naš akademik Esad Duraković.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Naime, akademik Duraković je tada primijetio „da u Europi danas markiraju muslimane, kao što su jučer  markirali Jevreje“.

Legitimna meta

Akademik je te 2021. godine kazao nakon što je ozvaničen projekt "Islam-Landkarte" ("Mapa islama"), koji je tada predstavila austrijska ministrica integracija Susanne Raab iz Austrijske narodne stranke (OeVP). Ta digitalna karta, koja je sadržavala detaljne informacije o muslimanskim institucijama u Austriji, stopirana je zbog reakcija i upozorenja demokratske javnosti da su tim projektom bile označene muslimanske institucije.

„Težina je u tome što je riječ o dokumentu Vlade koja tako mapira/markira muslimane, njihove vjerske objekte u zemlji koja se smatra perjanicom demokratije, ljudskih sloboda i sl. Tu je problem! Ali, nije to prvi put da se islam u Austriji markira kao navodno legitimna meta“, govorio je tada Duraković.

Prisjećao se i kako je svojevremeno bivši češki predsjednik Miloš Zeman izjavljivao kako bi Bosna i Hercegovina „mogla biti baza ISIL-a“, o čemu je posebno pisao u tekstu „Kakav vakat takav Zeman: O islamofobiji predsjednika Zemana i drugih“.

Upozoravao je da su  - bez obzira "gašenje" karte - muslimani su u Austriji već markirani.

"I to kao mete, jer "politički islam" je sinonim za tzv. militantni islam i za islamski terorizam. Diskriminacija najgore vrste već je učinjena s najvišeg državnog nivoa. Treba govoriti otvoreno: to snažno asocira na svojevremeno iskoračenje fašizma, i to u zemlji od koje se tako nešto ne bi moglo očekivati. Tako nekako počelo je tridesetih godina 20. vijeka markiranje Jevreja. Da bi paradoks bio potpun – onaj koji je markirao Jevreje pred Holokaust je, također, bio iz Austrije! Poruka je zastrašujuća. Ona je, na jednoj strani, odlučan i tragičan nasrtaj na evropsku tzv. demokratiju i humanost", govorio je akademik Duraković.

Islamofobni kontekst

Pitao se i kako ćemo nakon ovoga govoriti o evropskim vrijednostima?!

Danas je to pitanje još naglašenije.

"Razumije se, riječ je o islamofobnom kontekstu jer desnica – posebno kršćanska desnica u Evropi - stalno dobiva na snazi promovirajući islamofobiju čak i na ovako šokantan način kako je to sada učinila austrijska Vlada. Nije realno, nažalost, očekivati konačno uzmicanje te stoglave hidre, toga čudovišta, makar se za neko vrijeme i obuzdavalo. Pri tome želim naglasiti da ne kritiziram kršćanstvo kao religiju i da o njemu nemam negativno mišljenje, već ističem činjenicu da se islamofobija promovira U IME KRŠĆANSTVA, što je zloupotreba i krivotvorenje religije", pojašnjavaju je.

Stoga je zaključivao kako je situacija u Bosni i Hercegovini  dio toga općeg konteksta. Svjedočimo tome danas, kada se Bošnjacima, bosanskim muslimanima iz europske štampe -  a potaknuto raznim pismima naših susjeda - podmeće da su teroristička prijetnja Euopi i Zapadu. S jasnom političkom pozadinom.

"BiH je u pat-poziciji zato što u njoj ima "previše" muslimana i što islamofobi ne mogu prihvatiti da oni budu politički i državotvorni subjekt. O tome ima mnoštvo dokaza. Ukazujem samo na to da je i aktualni američki predsjednik Joe Biden (to se i danas može naći na YouTube) govorio u vrijeme trostruke agresije na BiH devedesetih godina: ... sasvim drukčije bismo se ponašali da u BiH nisu napadnuti muslimani... ", zaključio je tada akademik Duraković.

Više od dvije godine poslije upozorenja akademika Durakovića austrijska krajnje desničarska FPÖ (nama poznata po prijateljstvu s Miloradom Dodikom), na je putu da postane najjača stranka u zemlji na nacionalnim izborima zakazanim za jesen sljedeće godine. Na čelu Italije je desničarka Giorgia Meloni, ekstremna desnica jača u Njemačkoj, raste podrška Marine le Pen, Viktor Orban je ionako desničarska ikona, u Slovačkoj je pobijedio rusofil Robert Fico

I mada će nas New York Times ovih dana uvjeravati da su propao Orbanov grandiozni projekat o euvropskoj budućnosti, poruke koje stižu iz Europe nude malo razloga za optimizam. Nažalost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije