Bakir Nakaš, heroj u bijelom: Pogađaju me slike iz Gaze, sve ovo smo preživjeli

3
F. V.
Bakir Nakaš, heroj u bijelom: Pogađaju me slike iz Gaze, sve ovo smo preživjeli
FOTO: Facebook / Bakir Nakaš

Bakir Nakaš, legendarni sarajevski ljekar i heroj u bijelom, ratni direktor sarajevske Opće (Vojne) bolnice s izrazima tuge i boli prati dešavanja na Bliskom istoku koje su kulminirala sinoćnjim napadom na baptističku bolnicu Al Ahli Baptist na sjeveru Pojasa Gaze, gdje je ubijeno najmanje 500 osoba.

Nažalost, veli, sva ova ratna dešavanja u Ukrajini i Palestini ga asociraju na „sve ono što smo preživjeli u bivšoj Jugoslaviji od devedesetih godina do danas“.

„Posebno me pogađaju napadi na nevino stanovništvo, civile, masakri i nehumani odnosi prema bolnicama koje bi morale biti zaštićene od negativnog uticaja ratnih dešavanja. Nažalost, ponovo svjedočimo namjernom ugrožavanju civilnog stanovništva, zdravstvenih radnika, pacijenata i bolnica. Čini se da se sve isto ponovo ponavlja“, kazao je Nakaš za Radiosarajevo.ba.

Vijeće UN-a za ljudska prava pozvalo na embargo oružja Izraelu

Vijeće UN-a za ljudska prava pozvalo na embargo oružja Izraelu

Namjerno ugrožavanje rada bolnica (nedostatak lijekova, neophodnog kiseonika, električne energije) i ono najgore, namjerno granatiranje bolnica sa ciljem njihovog uništavanja i onemogućavanje daljeg rada.

„Žalosno je da su i danas bolnice bez zaštite i pored oznaka “Crvenog krsta” (ili Crvenog polumjeseca) kojem bi, prema svim konvencijama, trebao omogućiti siguran rad i zaštitu od bilo kakvog negativnog uticaja rata, a posebno od NAMJERNOG uništavanja istih te ubijanja bolesnih, ranjenih i zdravstvenih radnika“, zaključuje dr. Nakaš.

Podsjetimo, u februaru 2013. godine, prije više od deset godina, legendarni sarajevski ljekar Bakir Nakaš, direktor Državne, nekada Vojne bolnice, svjedočio je na suđenju ratnom zločincu Ratku Mladiću, dokazujući da je Vojska Republike Srpske (VRS) tokom rata u BiH granatirala Državnu bolnicu u Sarajevu, u kojoj je tada radio, s ciljem da je uništi.

Prema Nakaševoj pisanoj izjavi koju je Haaško tužilaštvo uvelo u dokaze protiv Mladića, tokom rata od 1992. do 1995. Državnu bolnicu pogodilo je oko 200 projektila ispaljenih sa srpske strane!

Da je bolnica namjerno uzimana za metu, s namjerom da se uništi, svjedoku su, kako je rekao, prenijele osobe koje su u njoj radile dok je, do rata, bila Vojna bolnica Jugoslovenske narodne armije (JNA). Nakaš, koji je po izbijanju rata u maju 1992., postavljen za direktora bivše Vojne bolnice, izjavio je da je “granatiranje znatno oštetilo zgradu bolnice”, iako je na njoj s južne strane, okrenute ka položajima VRS-a, bila istaknuta zastava s crvenim krstom.

Najgori period, prema Nakaševom iskazu, bio je između 13. i 16. maja 1992. godine, kada je bolnica bila pogođena sa četrdesetak granata, izvještavao je BIRN - Justice Report.

Sarajevo 1992. – Gaza 2023.: Iznad krila malih anđela

Sarajevo 1992. – Gaza 2023.: Iznad krila malih anđela

Također, heroj u bijelom je posvjedočio i da je promatranjem, kao i na osnovu fragmenata granata koje su zaposleni pronalazili u bolnici, zaključio da je izvor artiljerijske i snajperske vatre bilo područje pod kontrolom VRS-a. Brojni pacijenti u bolnici bili su, po iskazu svjedoka, liječeni “pod najnepovoljnijim okolnostima”, u nedostatku struje, vode i drugih osnovnih potrepština.

Broj poginulih u Gazi porastao je na 3.300, dok je više od 13.000 osoba povrijeđeno od 7. oktobra, rekao je palestinski ministar zdravstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije