Obilježena tužna godišnjica tragične smrti beba iz Doma Bjelave

0
Radiosarajevo.ba
Obilježena tužna godišnjica tragične smrti beba iz Doma Bjelave
Foto: Vlada KS / Delegacija KS položila cvijeće

Delegacija Kantona Sarajevo položila je cvijeće na spomen obilježje i mezare šest beba na gradskom groblju “Vlakovo”, koje su prije 15 godina tragično stradale u požaru u Dječijem domu “Bjelave”.

Tog kobnog 22. aprila 2007. godine živote su izgubili najmlađi štićenici: Medina Bostandžija, Al`dina-Dalal Akmadžić, Amin Čustović, Džemal Šabanović, Faik Krasnići i Damir Pejanović, dok je njih 18 teže i lakše povrijeđeno.

Direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo Tarik Smailbegović kazao je da su kod onih koji su bili svjedoci još veoma žive slike na ovu nesreću.

Lijepe vijesti: Zabilježen nagli pad polena alergenih biljaka u zraku

Lijepe vijesti: Zabilježen nagli pad polena alergenih biljaka u zraku

“To je bila tragedija svjetskih razmjera, to vidimo po ljudima koji nam se javljaju sa pismima podrške i saučešća toliko godina poslije”, naveo je Smailbegović.

Kako je rekao, nakon ove tragedije u Domu se mnogo više vodi računa o sigurnosti.

Stalno se moramo truditi da uslovi u Domu budu bolji, da se takve stvari nikada više ne ponove. Od tada je puno uloženo u sistem vatrodojave, u grijanje, rekao bih da je Dom potpuno rekonstruisan. U zadnje vrijeme transformacijom Doma pokušavamo da pravimo manje domove, manje stambene jedinice u zajednici, kako kolektivni smještaj ne bi bio primat. U kolektivnom smještaju uvijek se mogu desiti ovakve stvari i za odrastanje djece ima određene posljedice, dok su mali porodični domovi novi oblik zbrinjavanja koji je puno humaniji i koji daje bolje rezultate“, dodao je Smailbegović.

Objasnio je da trenutno imaju ukupno 77 štićenika, uzimajući u obzir i one iz tri mala porodične doma, te sedam studenata o kojima se također brinu dok su na redovnom školovanju.

Osim delegacije Kantona Sarajevo, cvijeće su položile i delegacije Grada Sarajeva, Općine Centar...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije