Sjećanje / Četrnaest godina od požara u Domu Bjelave u kojem je stradalo šest beba

22. 04. 2021. u 07:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Prije tačno 14 godina šest beba je tragično stradalo u požaru u Dječijem domu "Bjelave" u Sarajevu.

Podsjećamo, tog kobnog 22. aprila 2007. godine živote su izgubili najmlađi štićenici Dječijeg doma "Bjelave": Medina Bostandžija, Al`dina-Dalal Akmadžić, Amina Čustović, Džemal Šabanović, Faik Krasnići i Damir Pejanović, dok je 18-ero djece teže i lakše povrijeđeno, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Požar u Domu Bjelave izazvala je grijalica, a slike ovog tragičnog događaja koje su obišle svijet zauvijek će ostati u sjećanju mnogih.

Nakon tragedije Općinski sud u Sarajevu vodio je proces protiv bivšeg direktora ove ustanove Amira Zelića i medicinske sestre Suade Čengić, zbog optužbe koja ih je teretila da su iz nehata požarom izazvali opasnost po živote ljudi, pri čemu je smrtno stradalo šest beba.

U drugostepenom postupku na Kantonalnom sudu u Sarajevu su oboje oslobođeni krivice za ovu tragediju.

Zelić je preminuo 2012. godine od posljedica srčanog udara, a nakon borbe sa zdravstvenim problemima.

Inače, Dom Bjelave, ranije dom "Ljubica Ivezić", djeluje od 1946. godine, a u njemu su smještena djeca bez roditeljskog staranja.

Ovim tužnim povodom delegacija Kantona Sarajevo položit će danas cvijeće na spomen-obilježje i mezare šest beba na gradskom groblju "Vlakovo".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA