Mijatovića Kosa / Obilježena godišnjica pogibije ratnog heroja Safeta Isovića

12. 06. 2018. u 15:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 11

Prije 25 godina, na današnji dan, poginuo je Safet Isović, zamjenik komandanta Druge viteške brigade Armije RBiH, u oslobađanju Mijatovića Kose od agresora.

Na mjestu njegove pogibije danas je obilježena godišnjica oslobađanja ovog područja od agresorskih snaga i pogibije ratnog heroja, dobitnika najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" i odlikovanja za vojne zasluge sa Zlatnim mačevima.

Okupile su se brojne delegacije, članovi porodice, rodbina, prijatelji i saborci da bi odali počast i evocirali uspomene na 12. juni 1993. godine, kada su se na tom mjestu i okolnim područjima Novog Grada vodile žestoke borbe u odbrani od agresorskih snaga.

Delegacija Općine Novi Grad Sarajevo predvođena Tajibom Delalićem, pomoćnikom Općinskog načelnika za boračka pitanja, porodica, boračke organizacije, političke partije, saborci i prijatelji položili su cvijeće na spomen - obilježju na Mijatovića Kosi i mezarju u Buča Potoku.

Učenjem Fatihe prisjetili su se i odali počast i Salki Muratspahiću, zamjeniku komandanta Druge viteške motorizovane brigade, koji je poginuo 28. jula 1993. godine.

Sado Šatrović, tadašnji komandir izviđačko - diverzantske čete Druge viteške brigade, podsjetio je da se 12. juna 1993. godine na Mijatovići Kosi odigrala značajna bitka za odbranu Sarajeva u kojoj su borci Armije RBiH, vođeni hrabrim komandantima i komandirima izvojevali pobjedu u jednoj munjevito izvedenoj, a hrabro osmišljenoj akciji. Nažalost u toj bici život je izgubio Safet Isović kojeg su borci odmilja zvali "Tigar sa Žuči" i njegovi saborci Amir Šabanović, Esad Čolaković i Zulfo Dizdarević.

Safet je poginuo u jeku oslobađanja ovog prostora, u 27. godini života, ne dočekavši vijest da je Mijatovića Kosa oslobođena. Iza njega su ostali četverogodšnji sin i trogodišnja kćerka.

Nakon polaganja cvijeća predstavnici Udruženja Druga viteška brigada posjetili su porodicu rahmetli Safeta Isovića.

NEMA KOMENTARA