Obilježena godišnjica krvavog Bajrama na Dobrinji

Radiosarajevo.ba
Obilježena godišnjica krvavog Bajrama na Dobrinji
FOTO: Radiosarajevo.ba / Dobrinja

Prvi dan Kurban-bajrama 1993. godine za mještane Dobrinje je krvavi datum kojeg se svake godine s tugom sjećaju. Bajramski turnir u ovom sarajevskom naselju prekinula je detonacija granate. Ubijeno je 15 civila, a više od 120, uglavnom mladih ljudi, lakše i teže je ranjeno.

Godišnjica ovog strašnog zločina, za koji niko do danas nije odgovarao, obilježena je danas na mjestu na kojem se i dogodio.

"Agresor tokom rata u BiH nije birao metu, ubijani su nedužni, djeca, žene, stariji. Ova i ovakva mjesta trebaju stalno da nas podsjećaju na karakter rata. Svake godine obilježavamo ovaj značajni datum, koji je dio našeg kalendara obilježavanja značajnih događaja i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata", rekao je Tajib Delalić, pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Općine Novi Grad.

Adem Kajanija, predsjednik Udruženja JOB Unija veterana Novi Grad Sarajevo rekao je kako je naša obaveza da se sjećamo svih žrtava.

Tradicionalni turnir koji organizuje FK Dobrinja u povodu sjećanja na 1. juni 1993., danas nije održan zbog aktuelne epidemiološke i zdravstvene situacije u zemlji, no mališani koji treniraju u ovom klubu položili su cvijeće i proučili Fatihu na mjestu stradanja nevinih ljudi.

Tog 1. juna 1993. na Dobrinji su ubijeni: Atif Bajraktarević, Mirza Deljković, Alija Godinjak, Alija Gojak, Adnan Mirvić, Kemal Mulaahmetović, Dragan Osadčij, Refik Ramić, Jusuf Razić, Munir Sabanić, Adel Selmanović, Danijel Šolaja, Damir Trebo, Asim Zagorica i Marko Žižić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije