Obilježena Bitka za tenkove: Velika pobjeda Armije RBiH, bez ijednog poginulog

11
Radiosarajevo.ba
Obilježena Bitka za tenkove: Velika pobjeda Armije RBiH, bez ijednog poginulog
Foto: Vlada KS / Sa obilježavanja

U organizaciji Udruženja „Druga viteška“, na Dujmovskim brdima nizom vjerskih i svečanih aktivnosti obilježena godišnjica Bitke za tenkove. Jednoj od najznačajnijih godišnjica odbrambeno-oslobodilačkog rata prisustvovao je i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović.

Ovom prilikom, proučen je i Ja'sin na mezarju u Dejčičima. Polaganjem cvijeća, na nekadašnjem treskavičkom ratištu odata je počast Zaimu Imamoviću, svim šehidima i poginulim borcima Druge viteške motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a RBiH, kao i pripadnicima policije iz Hadžića.

Ministar Osmanović je na Dujmovskim brdima još jednom podsjetio na važnost odbrambeno-oslobodilačke borbe za Bosnu i Hercegovinu iz perioda '92-'95., koja je dala mnoge heroje, zbog kojih moramo da njegujemo kulturu sjećanja.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Skenderija: Svečano obilježena 30. godišnjica formiranja legendarnog Prvog korpusa Armije RBiH

Skenderija: Svečano obilježena 30. godišnjica formiranja legendarnog Prvog korpusa Armije RBiH

„Nalazimo se na mjestu gdje je izvojevana pobjeda u jednoj od najvažnijih bitki u periodu odbrane BiH od agresije, kada su borci Prvog korpusa Armije RBiH zajedno sa pripadnicima MUP-a uspjeli vratiti dio izgubljenog teritorija van Sarajeva, bez ijednog poginulog borca. Drago mi je vidjeti našu omladinu danas ovdje, koja će da prenosi sjećanja na ovaj naš ponosni dio historije, međutim istovremeno žalim što nisam bio dio odbrane koja je na ovom mjestu porazila protivnika i donijela veliku pobjedu naše Armije. Našoj djeci poručio bih da su himna, zastava i domovina naslijeđe koje smo teško stekli, te da to uvijek imaju na umu, kao i da im ova poruka bude vodilja u životu“, istakao je ministar Osmanović. 

Borci, veliki broj građana, te učenika novogradskih osnovnih škola su se prisjetili jednog od najznačajnijih datuma u bližoj historiji. U jednom od novinskih članaka, koji je napisan početkom novembra 1994. godine, navedeno je kako je u akciji na Dujmovskim brdima podno Treskavice, zarobljen do tada najveći materijalno-tehnički ratni plijen Armije RBiH.

Na Dujmovskim bradima održan i čas historije, a prisutnima se obratio i predsjednik Udruženja „Druga viteška“ Sado Šatrović, te učesnici bitke koji su evocirali uspomene i prisutne podsjećali na sam tok ove bitke, te isticali njen veliki značaj.

U pomenutoj bitki preuzeto je pet tenkova T-55, četiri oklopna transportera, sedam kamiona, autobus, dva topa B-1, sedam "strijela 2M",14 PAM-ova, oko 1.000 granata, 100.000 metaka raznih kalibara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije