Obilježena 80. godišnjica osnivanja Antifašističkog fronta žena Jugoslavije

2
Radiosarajevo.ba
Obilježena 80. godišnjica osnivanja Antifašističkog fronta žena Jugoslavije
Foto: Privatni album / 80ta godišnjica Antifašističkog fronta žena Jugoslavije

Godina na izmaku obilježena je protestima žena diljem zemalja Zapadnog Balkana. Na Kosovu, u Srbiji, u Bosni i Hercegovini i drugim zemljama, žene su izašle na ulice kako bi se izborile za sigurnije okruženje, poštivanje svojih prava i unapređenje rodne ravnopravnosti.

Upravo ovakvo stanje ugroženosti žena i gotovo svakodnevne borbe diljem svijeta učinile su današnje obilježavanje 80. godišnjice Antifašističkog fronta žena Jugoslavije važnim za sve žene diljem bivših republika zajedničke države.

Antifašistički front žena Jugoslavije osnovan je 1942. u Bosanskom Petrovcu, gdje je danas održano svečano obilježvanje na kojem sudjeluju delegatkinje iz svih republika i pokrajina nekadašnje zajedničke države: aktivistkinje, potomkinje AFŽ-ovki i partizanki, naučnice, političarke socijaldemokratskih partija i lijevih pokreta, umjetnice, novinarke i druge angažovane žene iz bivše Jugoslavije.

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Na današnji dan osnovan AFŽ: Prisjećamo se hrabrih žena bivše Jugoslavije

Na današnji dan osnovan AFŽ: Prisjećamo se hrabrih žena bivše Jugoslavije

Kroz dva događaja, Svečanu akademiju u Bosanskom Petrovcu, mjestu osnivanja AFŽ Jugoslavije i Konferenciju u Bihaću oživljeno je sjećanje na borbu žena Jugoslavije protiv fašizma i na Antifašistički front žena kao jedinstvenu, emancipatorsku i najmasovniju organizaciju od Drugog svjetskog rata do danas.

Program svečane ceremonije obuhvatio je obraćanja istaknutih borkinja za ženska prava i ravopravnost, predstavljanje historije AFŽ Jugoslavije i umjetnički program u okviru kojeg nastupaju ženski hor 'Lire' iz Banja Luke sa partizanskim i radničkim pjesmama i pozorišna trupa iz Crne Gore koja je izvela multimedijalni program 'Politička istorija žena Crne Gore', nastao uz podršku UNDP povodom obilježavanja 70 godina ženskog prava glasa, po tekstu Nataše Nelević, u režiji Marije Perović.

Sonja Lokar, aktivistkinja iz Slovenije, istaknula je:'Sakupile smo se, jer vjerujemo da su učesnice prve konferencije AFŽ Jugoslavije sanjale, borile se i ginule za društvo kakvo je moguće sanjati i za kakvo se vrijedi boriti i danas, na početku 21. vijeka: za svijet mira, jednakosti, slobode, solidarnosti, osnovnog blagostanja za sve, za društvo u kome će se čuti i jednako uvažavati i naši, ženski glasovi'.

80ta godišnjica Antifašističkog fronta žena Jugoslavije
Foto: Privatni album: 80ta godišnjica Antifašističkog fronta žena Jugoslavije

Lokar je naglasila da 'stečena prava možemo žene koje živimo od svog rada odbraniti i nagrađivati samo zajedničkim platformama, radom, koja će prevazići sve državne granice i sve podjele, samo tako možemo sprječiti da nam se ne desi nešto što se brzo i strašno desilo ženama, i ne samo njima, u Iranu, Iraku, Afganistanu. Opasnost postaje utoliko veća jer ovoga puta prijeti i klimatska kataklizma. Fašizam dlaku mijenja, ali čud nikad'.

Nađa Bobičić, delegatkinja iz Srbije, izjavila je: 'U posljednjim decenijama mnoga od prava žena su ugrožena, i radna, i rodna, i politička, antifašističke vrijednosti se relativizuju, izgubljeni su kvalitet i dostojanstvo života. Ako u ovakvim uslovima dočekujemo osamdeset godina od osnivanja AFŽ-a, pitanje koje nam se neminovno postavlja jeste – šta ćemo u narednih dvadeset godina učiniti da stogodišnji jubilej obilježavamo u društvu dostojnom naslijeđa organizacije kakva je bila Antifašistički front žena Jugoslavije? Ako su mogle one, možemo li i mi, moramo li i mi?'

Program obilježavanja 80-te godišnjice AFŽ-a nastavlja se u srijedu, 7. decembra 2022. radnom konferencijom u Bihaću. Događaj su organizovale i podržale Ženske platforme za razvoj Srbije, te njemačka politička Fondacija Friedrich Ebert sa svojim uredima u Beogradu, i regionalnim uredom u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije