Obilježena 28. godišnjica zločina nad Bošnjacima naselja Večići

0
Anadolija
Obilježena 28. godišnjica zločina nad Bošnjacima naselja Večići
Foto: AA / Godišnjica zločina nad Bošnjacima naselja Večići

Dočekom učesnika marša mira Tihi hod za veliku bol, koji je krenuo u nedjelju iz Karaule kod Travnika, u naselju Večići kod Kotor-Varoši danas je obilježena 28. godišnjica zločina nad Bošnjacima na području ove općine.

Učesnici marša mira su pješačili stazama kojim su Bošnjaci iz Kotor-Varoši u novembru 1992. godine pokušali da pređu na slobodnu teritoriju općine Travnik. Na ovom putu je ubijeno 175 Bošnjaka, a njih 90 je stiglo do slobodne teritorije.

Zbog pandemije koronavirusa, u maršu mira Tihi hod za veliku bol ove godine sudjelovao je manji broj osoba, koji su pješačili u dvije odvojene grupe, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS-a Ramiza Salkića, koji je prisustvovao obilježavanju godišnjice stradanja Bošnjaka.

Tom prilikom Salkić je poručio da strašni zločini počinjeni nad Bošnjacima ovoga kraja moraju biti istraženi i kažnjeni.

"Svi zločini počinjeni tokom agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, u ovom dijelu, počinjeni su uz znanje i saglasnost tadašnjih vlasti bosanskih Srba, isto tako se danas skrivanje masovnih grobnica odvija uz saglasnost i znanje aktuelnih vlasti u ovom dijelu naše domovine. Pozivam vlasti u ovom entitetu, u ovoj opštini da to prestanu činiti i da kažu gdje su masovne grobnice u kojima se nalaze ubijeni Bošnjaci Kotor-Varoši.

Godišnjica zločina nad Bošnjacima naselja Večići - undefinedFoto: AA: Godišnjica zločina nad Bošnjacima naselja Večići

Porodice žrtava su opravdano nezadovoljne brzinom procesuiranja ratnih zločinaca i radom tužilaštava, jer oni, čini se, više tragaju za ravnotežom, nego za ratnim zločincima. Strašni zločini nad Bošnjacima ovoga kraja moraju biti istraženi i kažnjeni. Naše insistiranje na istini, pravdi i kazni za zločince nije u suprotnosti s našom težnjom da živimo u miru s komšijama koji nisu počinili zločine", kazao je Salkić.

Dodao je kako vlast u entitetu RS treba pokazati pijetet za žrtve, distancirati se od ratnih zločinaca i osuditi njihove zločine.

"Bošnjacima je danas teško u ovom entitetu, izloženi su sistemskoj diskriminaciji i pritiscima različite vrste, ali ono što vidim je da smo svi zajedno odlučni da ustrajemo u našoj borbi. Nažalost, vrlo često čujem od našeg naroda u ovom entitetu da se osjećaju ostavljeni i zaboravljeni. To nije dobro, jer problemi sa kojim se suočavaju Bošnjaci u ovom entitetu trebaju biti predmet interesovanja i pružanju podrške da se riješe od svih Bošnjaka gdje god oni da žive", kazao je Salkić.

Tokom 1992. godine, na području općine Kotor-Varoš ubijeno je nekoliko stotina bošnjačkih civila. Kako navode iz ureda potpredsjednika RS, za zločine u Kotor-Varoši Sud Bosne i Hercegovine do sada je osudio Bosiljka Markovića na deset godina zatvora, Ostoju Markovića na 11 godina i osam mjeseci, Ljubišu Vranješa na sedam godina i tri mjeseca, dok je Mladen Milić dobio kaznu od sedam godina zatvora.

Za ratne zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom Kotor-Varoši, pred Sudom Bosne i Hercegovine sudi se devetorici bivših pripadnika vojne i civilne vlasti u RS-u, u predmetima Boško Peulić i drugi, te Savo Tepić i drugi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije