Da se ne zaboravi: Godišnjica masakra u ulici Hamdije Kreševljakovića

0
Radiosarajevo.ba
Da se ne zaboravi: Godišnjica masakra u ulici Hamdije Kreševljakovića
Press služba KS / Godišnjica masakra

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti danas je obilježena godišnjica maskra u ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47.

Na tom je mjestu prije 27 godina, usljed eksplozije minobacačke granate kalibra 120 mm, ispaljene s položaja Vojske Republike Srpske koji su se nalazili na Hladivodama, živote izgubilo sedam građana Sarajeva, dok ih je četvero ranjeno.

Tog tragičnog dana ubijeni su: Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro Plakalo, Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić.

"I danas govorimo o njima jer je to jako važno, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti. Potrebno je stalno govoriti o tome kako se takav gnusan čin ne bi ponovio ni ovdje, niti bilo gdje u svijetu. Treba podsjećati na opsadu Sarajeva u kojoj su njegovi građani bili izloženi velikim patnjama, kada su bili gladni, žedni i promrzli. Najgore od svega, u takvim uslovima bili su izloženi stalnim granatiranjima i snajperima, čime je ubijeno više od 12.000 građana Sarajeva, od toga 1.601 dijete", rekao je ovom prilikom ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić, koji je uime Kantona Sarajevo položio cvijeće i odao počast.

Na mjesto masakra cvijeće su položile i delegacije Unije civilnih žrtava rata KS, Grada Sarajevo i Općine Centar.

Predsjednica Unije civilnih žrtava rata KS Senida Karović, navela je da je tog tragičnog dana stradalo četvero njenih komšija sa Soukbunara.

"Dvojica su bili otac i sin koji su pošli u potragu za drvima, a druga dvojica su krenuli na pijacu Markale. Danas se sjećamo i svih drugh građana Sarajeva koji su ubijeni i ranjeni na najsvirepiji način, opominjemo i poručujemo da ćemo nastaviti njegovati kulturu sjećanja i da ćemo tragati za pravdom istinom, ma koliko nam se ona u ovom momentu činila daleka", rekla je Karović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije