Obilježena 23. godišnjica stradanja 29 hrvatskih civila i 12 pripadnika HVO-a

Fena
Obilježena 23. godišnjica stradanja 29 hrvatskih civila i 12 pripadnika HVO-a
/ Fena
Polaganjem vijenaca u Memorijalnom centru u Uzdolu, te svečanom misom, danas je obilježena 23. obljetnica stradalih hrvatskih civila i vojnika u tom mjestu.

Zločin se dogodio 14. septembra 1993. godine, kada su pripadnici Armije RBiH ubili 29 civila i 12 pripadnika HVO-a.

Za sve uzdolske žrtve misu je predvodio vojni biskup mons. Tomo Vukšić koji je pozvao na rasvjetljivanje istine o tom zločinu te na molitvu za oprost zločincima.  

Križni put na uzdolskoj kalvariji Kolakušići – Gradac predvodio je don mr. Pero Brajko, bolnički kapelan Sarajeva, nakon čega je misu na Gradcu predvodi don Ivan Tomić, župnik župe Uzdol.

Među nazočnima na obljetnici bili su Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a, predstavnici izaslanstva predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, general i hrvatski saborski zastupnik Željko Glasnović, te predstavnici Općine Prozor Rama, kao i predstavnici političkih stranaka.

Bariša Čolak kazao je da najmanje što se može učiniti jeste da se jedan dan u godini sjete svih onih koji su nastradali na ovome mjestu, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

"Ono što mogu poručiti jeste da bi naše pravosuđe konačno trebalo učiniti ono što je do njega. Imamo po jednu potvrđenu optužnicu, ali ja evo i ovoga puta pozivam pravosuđe neka napravi svoj dio posla, jer od njihova pravičnog rada umnogome ovisi i pomirenje i život na ovim područjima. Mislim da selektivna primjena pravde nikome ne koristi i budućnosti sigurno šteti. Trebalo bi se konačno jedanput zaista vrlo precizno odrediti tamo gdje su nastradali civili, da se isto postupa prema svim žrtvama. To danas nije tako, no želim vjerovati da će se ta praksa promijeniti", kazao je Čolak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije