Obilježena 22. godišnjica od ubistva komandanta odbrane Žepe Avde Palića

Anadolija
Obilježena 22. godišnjica od ubistva komandanta odbrane Žepe Avde Palića
Obilježena je 22. godišnjica od smrti Avde Palića, komandanta odbrane Žepe.

Obilježavanju u haremu Alipašine džamije prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo. U prisustvu članova porodice, prijatelja i saboraca upriličeno je učenje Jasina.

Pukovnik Armije Republike Bosne i Hercegovine Avdo Palić zarobljen je 27. jula 1995. godine. Zarobio ga je pomoćnik načelnika za bezbjednost i obavještajni rad Generalštaba VRS Zdravko Tolimir i doveo na komandno mjesto kod generala Ratka Mladića. Narednih petnaest dana Palić je proveo u Rogatici, gdje ga je ispitivao načelnik bezbjednosti Generalštaba Ljubomir Beara, da bi nakon toga bio prebačen u garnizonski vojni zatvor Vanekov mlin u Bijeljini odakle ga je u noći 5. na 6. septembar 1995. godine izveo Mladićev lični pratilac Dragomir Pećanac i od tada mu se gubi svaki trag.

Na pregovorima o evakuaciji civila iz zaštićene zone Žepa 27. jula 1995. godine, u ukrajinskom kampu UNPROFOR-a na Bokšanici kod Žepe, zajedno s Palićem, zarobljeni su i Mehmed Hajrić i Amir Imamović, članovi ratnog Predsjedništva Žepe, koji su također ubijeni.

Lokacija na kojoj je mučki ubijen Avdo Palić nije poznata. Prema nalazima obdukcije zaključeno je kako je najvjerovatnije ubijen pucnjem u glavu. Pretpostavlja se da mu je pucano s leđa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije