Obilježena 22. godišnjica članstva BiH u Vijeću Evrope: Visoki gosti prisustvovali konferenciji

0
FENA
Obilježena 22. godišnjica članstva BiH u Vijeću Evrope: Visoki gosti prisustvovali konferenciji
FENA / Konferencija povodom godišnjice Vijeća Evrope

Članstvo Bosne i Hercegovine u Vijeću Evrope (VE) prije 22 godine predstavljalo je prvi integracijski korak u skupinu zemalja koje baštine vrijednosti slobode, poštivanja ljudskih prava, demokartije i vladavine prava kao temeljenih vrijednosti koje se trebaju dublje ukorijeniti na prostoru jugoistoka Evrope, rečeno je danas na konferenciji u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine povodom obilježavanja 75. godišnjice osnivanja VE i 22. godišnjice članstva BiH u toj organizaciji.

Predsjedavajući delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE) Saša Magazinović, koji je domaćin konferencije, kazao je da se VE danas prepoznaje kao kuća ljudskih prava, te da je članstvo BiH u toj kući veoma važno.

"Članstvom je omogućen pristup Evropskom sudu za ljuska prava gdje su mnogi građani BiH dokazali svoju diskriminaciju i čije su odluke definirale budućnost BiH", kazao je.

Bijela kuća odbacuje tvrdnje da su sankcije krive za pad helikoptera iranskog predsjednika

Bijela kuća odbacuje tvrdnje da su sankcije krive za pad helikoptera iranskog predsjednika

Podsjetio je da je Evropska konvencija o ljudskim pravima usvojena samo godinu nakon osnivanja VE, a spomenuo je i značaj Istanbulske konvencije i Venecijanske komisije.  

"O nekim institucijama VE smo naučili na teži način, tako što smo bili predmet mogućih sankcija u slučaju MONEYVAL-a. Ali ispunjavanjem uslova prema njima, BiH je postala jača i otpornija na pranje novca i finansiranje terorizma", zaključio je Magazinović.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić podsjetio je da je nakon pada Berlinskog zida, VE napravilo veliki utjecaj i ostavilo dubok trag na sve zemlje koje su u tranziciji, tako i na BiH.

Zahvaljujući članstvu u Vijeću Evrope, dodao je Brkić, BiH danas izgleda bolje nego što je to bilo prije 22 godine, kao i da je članstvo u toj organizaciji pomoglo mnogo BiH i na vanjskopolitičkom planu.

Konferencija, čiji je centralni panel "Doprinos članstva BiH u Vijeću Europe u osnaživanju demokratskih institucija BiH", bila je prigoda da se naglasi značaj Vijeća Europe u jačanju i promoviranju demokratskih vrijednosti, ljudskih prava i vladavine prava.

Preuzevši ispunjavanje obveza koje proizilaze iz članstva, Bosna i Hercegovina je 24. aprila 2002. godine postala 44. država članica Vijeća Europe. Usvajanjem više od 90 konvencija i pratećih protokola, BiH je prepoznata kao kooperativna članica Vijeća Europe koja dijeli i promovira vrijednosti Vijeća Europe te ostaje predana nastavku tog puta.

Konferenciji je, pored zastupnika i delegata domova PSBiH, prisustvovao veliki broj visokih gostiju, prije svega ambasadora te predstavnika organizacija međunarodne zajednice koje djeluju u BiH, zatim Vijeća ministara, tijela vlasti u Bosni i Hercegovini, organizacija civilnog društva i drugi gosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije