Obilježena 20. godišnjica Centra za obuku za operacije podrške miru Oružanih snaga BiH

0
AA
Obilježena 20. godišnjica Centra za obuku za operacije podrške miru Oružanih snaga BiH
FOTO: AA / 20. godišnjica Centra za obuku za operacije podrške miru OS BiH

U povodu 20. godišnjice djelovanja Centra za obuku za operacije podrške miru (COOPM/PSOTC) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH), u prisutnosti ministra odbrane BiH Zukana Heleza i zamjenika ministra Slavena Galića u ponedjeljak je u Sarajevu održana svečana akademija.

Na akademiji su uz načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnika Senada Mašovića i njegovih zamjenika generalmajora Ivice Jerkića, učestvovali i pomoćnici ministra odbrane BiH, generalski kor OS BiH te veliki broj domaćih i stranih zvanica i vojno-diplomatskih predstavnika akreditiranih u BiH, predstavnici EUFOR-a i NATO Štaba Sarajevo, kao i predstavnici ostalih partnerskih organizacija.

U prigodnom obraćanju, Helez je istakao da je u ovih 20 godina kroz ovaj centar za obuku prošlo preko 10.000 polaznika, od kojih je više od 40 posto međunarodnih, iz 65 zemalja svijeta.

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

"Centar za obuku za operacije podrške miru je danas bezuslovno NATO akreditovan centar koji izvodi individualnu edukaciju i obuku po svim zahtijevanim standardima NATO-a, iako nismo NATO članica nego je on ustvari Partnerski centar za obuku. Pored navedenog, centar je također član Asocijacije međunarodnih centara za mirovne operacije, Asocijacije europskih centara za mirovne operacije te član partnerske mreže Europskog koledža za odbranu i sigurnost", istakao je Helez.

Dodao je da svojim profesionalnim radom i djelovanjem Centar podiže reputaciju na međunarodnoj sceni kako Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, tako i države Bosne i Hercegovine.

"Ono što se može iskreno reći jeste da je ovaj centar svojim akreditacijama i priznanjima već odavno dio NATO saveza", rekao je Helez i zaključio da će "iskoristiti sve zakonske mogućnosti i maksimalno se zalagati za daljnji napredak i prosperitet ovog centra".

Brigadir Elvedin Omić, komandant PSOTC-a, izjavio je da je centar od samog osnivanja uspostavio visoke standarde i odmah postao poznat po kvalitetu svog rada u BiH.

“Epitet izvrsnosti nije stečen preko noći i nije rezultat pojedinca, nego rezultat dvadesetogodišnjeg predanog rada čitavog kolektiva, rada sljubavlju i rijetko viđenim entuzijazmom”, rekao je Omić.

Dodao je da ih ponosnim čini doprinos koji je PCOTC svojim aktivnostima dao reputaciji i kredibilitetu OS BiH, kao i NATO bezuslovna akreditacija koju je centar prvi put dobio 2016. godine.

“BiH je sada jedna od dvije zemlje u svijetu, koja nije članica NATO saveza, čiji Partnerski centar za edukaciju ima ovu vrstu NATO akreditacije. Druga zemlja je Švedska. Ova akreditacija nas stavlja u istu ravan sa drugim centrima, iako nismo NATO članica”, rekao je Omić.

Prvi komandant PSOTC-a, penzionisani brigadir Chamberlain Henning Brochmann (Oružane snage Kraljevine Danske), rekao je da je još 2003. godine znao da će ovaj centar doprinijeti daljoj izgradnji mira u BiH i da je inicijativi koja će dugoročno jačati.

Ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly izjavio je tokom svog postojanja centar postao "primjer izvrnosti u obuci za mirovne operacije."

"Gledajući u budućnost, njegovali ste i promovisali mir, puno šire od granice BiH. Ovaj centar, osnovan 2003. prije 20 godina, je dosljedno demonstrirao svoju posvećenost poboljšanju sposobnosti međunarodnih mirovnih snaga, opremajući ih potrebnim vještinama da efikasno odgovore na složene izazove", rekao je britanski ambasador.

U proteklih 20 godina, PSOTC je izrastao iz malog međunarodnog projekta u uglednu instituciju, koja je bezuslovno akreditirana od strane NATO-a i danas izvodi mnogobrojne kurseve za vojno osoblje, policijske službenike, kao i civilna lica iz BiH i inostranstva. PSOTC je uspostavio sistem planiranja i realizacije obuke i edukacije, koji se postupno provodi i u drugim centrima za obuku OS BiH. Svoje djelovanje u međunarodnom okruženju PSOTC ostvaruje aktivnim učešćem sve većeg broja međunarodnih polaznika, a poseban značaj daje uspostavljeni program razmjene instruktora sa drugim međunarodnim centrima, kao i angažman mobilnog tima PSOTC-a za edukaciju i obuku, koji je do sada prenosio svoja znanja i iskustva u 17 različitih zemalja svijeta.

U nastavku obilježavanja 20. godišnjice, za utorak, 19. septembar, u Sarajevu je planirano održavanje tradicionalne godišnje konferencije "Prijatelji PSOTC-a".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije