Obilježena 19. godišnjica postojanja Granične policije BiH

Fena
Obilježena 19. godišnjica postojanja Granične policije BiH
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Granična policija BiH obilježila godišnjicu rada

Granična policija Bosne i Hercegovine danas je na svečanosti u Sarajevu obilježila 19. godišnjicu postojanja. Za to vrijeme, kako je rečeno, pokazala je sposobnost da graničnu kontrolu i nadzor državne granice obavlja u skladu s najvišim evropskim standardima iako se susreće s brojnim problemima.  

"Granična policija BiH je izrasla u prepoznatljivu organizacijski i funkcionalnu stabilnu postaju bez obzira na sve teškoće. Trenutno nam nedostaje više od 400 uposlenika, te smo sretni što će 100 novih kadeta započeti sa školovanjem",  izjavio je direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Jedan od najvećih izazova su ilegalne migracije, koje će, po njegovim riječima, još duže vrijeme zaokupljati pozornost.

Ovom problemu neće biti moguće odgovoriti, kako tvrdi, bez suradnje na svim razinama vlasti u BiH, kao i susjednim zemljama te Evropskom unijom.

Upravo su pojačane aktivnosti uslijed ilegalnih migracija dovele do iscrpljivanja kapaciteta Granične policije BiH.

"Morat će se resertovati državna politika prema ilegalnim migrantima. Ovaj problem nas prati već drugu godinu. Do danas je broj ilegalnih ulazaka u BiH skoro duplo uvećan u odnosu na razdoblje prošle godine. Znači da imamo povećan trend ulaska", poručio je na svečanosti zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.

Mišljenja je da će se morati zauzeti državna politika naspram migracija, te da veći fokus treba biti na međusobnoj suradnji svih policijskih agencija i traženju rješenja.

"Osim toga, treba nam biti jasno da Hrvatska radi na ispunjavanju uvjeta za ulazak u Šengen. To će biti novi momenat kada Šengen bude na granici BiH. Bojim se da bi u tom trenutku Bosna i Hercegovina mogla postati „hot spot“. Za sada ilegalni migranti ulaze i izlaze iz BiH", rekao je Krešić.

Ocijenio je da uposlenici Granične policije svoj rad obavljaju dosta korektno u skladu s raspoloživim resursima.

Na svečanosti su uručena priznanja policijskim i državnim službenicima i zaposlenicima za poseban doprinos radu ove prve multietničke policijske agencije na državnom nivou. Granična policija BiH počela je operativno raditi 6. juna 2000. godine formiranjem prve jedinice Aerodrom Sarajevo. Stoga se na ovaj datum obilježava i Dan Granične policije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije