Brat badže Dragana Čovića juriša na poziciju čelnika Granične policije BiH

Radiosarajevo.ba
Brat badže Dragana Čovića juriša na poziciju čelnika Granične policije BiH
Arhiv / Robert Perić i Zoran Galić u borbi za poziciju direktora Granične policije BiH

Nezavisni odbor je na svojoj 11. sjednici, a nakon provedenog intervjua i postupka bodovanja, sačinio Listu kandidata koji ispunjavaju sve uvjete Javnog konkursa za direktora Federalne uprave policije prema broju osvojenih bodova.

Piše: Faruk Vele

Podsjetimo, ukupno osvojenih 97 bodova ima Zoran Galić, aktuelni čelnik Granične policije BiH, zatim slijede Milan Galić, komesar MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona sa 96 bodova, Ensad Korman, nedavno imenovani zamjenik čelnika FUP-a sa 89,5 bodova, Robert Perić sa 89 bodova, Ljuban Frljić sa 83,3 boda, Mustafa Hujdurović sa 79,6 bodova, te Zoran Čegar s ukupno osvojenih 78,8 bodova.

Pismena ostavka

Nezavisni odbor je primio pismenu ostavku dosadašnjeg direktora FUP-a Dragana Lukača zaključno s 28. januarom 2019. Inače, Lukač je dva mandata bio na čelu FUP-a.

Vlada FBiH, podsjetimo, ima zakonski rok od 30 dana da imenuje prvog čovjeka FUP-a pa će težak posao, očito, morati uraditi ministri pod predsjedavanjem Fadila Novalića.

Kako saznajemo, prvorangirani direktor Granične policije BiH Zoran Galić će, po svemu sudeći, doći na mjesto prvog čovjeka Federalne policije. To imenovanje je sada gotovo izvjesno.

Zanimljivo, iako je prvorangirani Galić, navodno, iz nekog razloga najradije ne bi mijenjao poziciju direktora Granične policije BiH, ali će po svemu sudeći „morati“.

Mada pojedini mediji špekuliraju da bi Robert Perić, koji je trenutno načelnik Terenskog ureda Jug Čapljina pri Graničnoj policiji BiH, mogao biti novi direktor FUP-a, problematizirajući činjenicu da je četvrtorangirani na listi, on se, zapravo, iz prikrajka priprema da zasjedne na Galićevu fotelju prvog bh. graničara!

Perić ima snažnu političku zaleđinu, jer je riječ o osobi bliskoj porodici lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Naklonost Čovića

Naime, Perić je brat Dragana Perića, pomoćnog trenera nogometne reprezentacije BiH. Potonji je Čovićev badžo pa je i njegov brat „stekao naklonost“ prvog čovjeka hrvatske politike u BiH.

Ovih dana traju intenzivna politička logiranja za čelnika federalne policije. Nema dileme da i Galić i Perić imaju „kvalitetnu podršku“ HDZ BiH, što primjećuju i hercegovački mediji.

Dani koji slijede pokazat će da li će stranka Dragana Čovića zagospodariti objema utjecajnim čelnim policijskim dužnostima u Federaciji, odnosno državi BiH.

Podsjetimo, Robert Perić je i u junu 2003. godine biran na čelo Granične policije BiH, dok su u to vrijeme njegovi zamjenici bili Slaviša Vuković i Nijaz Spahić. I godinu kasnije se pisalo kako Dragan Čović raspoređuje svoje ljude u DGS-u i da je Perić jedina osoba koja ne mora brinuti za svoju poziciju.

Perić je, pisalo se, iako bez ikakvih referenci, na direktorsko mjesto u DGS-u došao zahvaljujući porodičnim vezama sa “prvom damom” Bernardicom Čović, suprugom Dragana Čovića.

No, izbor čelnika DGS-a je tada zapao u krizu, pa je, nakon što domaće vlasti nisu obavile taj posao, čelnika ove agencije imenovao tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Iako su svi bili uvjereni da će zbog snažne političke podrške biti imenovan Perić, iz sjene je neočekivano iskočio Vinko Dumančić koji će godinama kasnije biti na toj dužnosti.

Imenovanje Roberta Perića na mjesto novog direktora DGS-a osporeno je od strane tada utjecajnog EUPM-a, budući da ne ispunjava uvjete za promoviranje u čin glavnog inspektora, odnosno, da nije imao pet godina radnog iskustva na rukovodnim dužnostima u policiji.

Činjenica da Perić nije zadovoljio ni osnovne kriterije iz konkursa za izbor budućeg direktora DGS-a, nije, međutim, predstavljala prepreku da njegova kandidatura dobije najveće ocjene članova Komisije koja je formirana pri Ministarstvu sigurnosti BiH?!

Šef Ministarstva sigurnosti BiH Bariša Čolak uložio je sve napore na lobiranje da "hrvatska kadrovska uzdanica Robert Perić " od Vijeća ministara dobije čin glavnog inspektora DGS-a, kako bi mogao konkurirati za direktora po novim kriterijima. I to mu je, naravno, pošlo za rukom, bez obzira što Perić, sa tri godine radnog iskustva u ovoj službi, spomenuti čin ni u snu nije smio dobiti.

Otvorena vrata

No, tada je u BiH bio Ashdown pa cijela ta ujdurma nije mogla proći, a 14 godina kasnije okolnosti su bitno drugačije, pa su Periću sada gotovo sva vrata otvorena.

Perić je rođen 1964. godine u Mostaru, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a potom i mašinski fakultet. Od 1994. godine angažiran je u policiji, a u DGS BiH došao je iz Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije