Obilježena 16. godišnjica Oružanih snaga: "Najsvjetliji dio bh. društva"

4
Radiosarajevo.ba
Obilježena 16. godišnjica Oružanih snaga: "Najsvjetliji dio bh. društva"
Foto: OS BiH / Obilježena 16. godišnjica

Svečana ceremonija obilježavanja 1. decembra - Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 16. godišnjice osnivanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine održana je u Domu OS BiH u Sarajevu 1. decembra 2021. godine, uz ograničen broj prisutnih i prenos uživo na elektronskim medijima i društvenim mrežama.

Ceremoniji su prisustvovali Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, državna ministrica u Ministarstvu odbrane Velike Britanije baronesa Annabel Goldie DL, ali i brojni drugi dužnosnici svih nivoa vlasti, kao i najviši predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, NATO Štaba Sarajevo i EUFOR-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u obraćanju je istakao da mu je izuzetna čast da u ime Vrhovne komande Oružanih snaga BiH i u svoje ime, svim pripadnicama i pripadnicima OS BiH, kao i građanima čestita Dan oružanih snaga BiH.

"Ponosni smo na sve ono što ste uradili proteklih 16 godina i svi građani BiH mogu biti ponosni na Vas. Danas su OS BiH obučene, spremne i interoperabilne sa ostalim vojskama zemalja članica NATO-a. Dovođenje u pitanje postojanja OS BiH je prijetnja Bosni i Hercegovini. Hvala Vam što služite našoj državi" rekao je, između ostalog, predsjedavajući Komšić.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić istakao je da su OS BiH uspjele odoliti brojnim izazovima, političkim špekulacijama i opstrukcijama, te sačuvati princip jedinstva, ono što OS BiH čini posebnim.

"Nesebičnim angažmanom pri pružanju pomoći drugima pripadnici OS BiH ulijevaju povjerenje građanima i služe na ponos svima nama i ponosno ističem da je to najuspješniji i najsvjetliji dio bh. društva, te najznačajniji faktor stabilnosti i sigurnosti BiH. Svaki vid negativnog djelovanja na jedinstvene profesionalne OS BiH je nedopustiv i usmjeren protiv njenih građana. Oružane snage BiH nisu same, uz nas su naši građani i naši brojni prijatelji", istakao je ministar Podžić u svom obraćanju.

O rezultatima i uspjesima koje su OS BiH postigle u prethodnom periodu, govorio je načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, generalpukovnik Senad Mašović.

"Oružane snage su svih ovih godina jačale i stasale u respektabilnu silu. Jedina su legalna i legitimna oružana snaga u BiH, gdje su stekli povjerenje, ne samo građana BiH, nego i međunarodne zajednice.

Kvalitetna indvidualna i institucionalna obuka je osnov našeg uspjeha. Postali smo kredibilan partner u oblasti odbrane", istakao je general Mašović.

U svojoj čestici Oružanim snagama BiH povodom 1. decembra, državna ministrica u Ministarstvu odbrane Velike Britanije baronesa Annabel Goldie istakla je:

"OS BiH predstavljaju najbolje što BiH ima. Jedinstvene OS BiH su najbolji način da se štite interesi svih građana u BiH, u nama uvijek imate iskrenog partnera i prijatelja", pored navedenog pohvalila je postignuća OS BiH na napretku u implementaciji UN Rezolucije 1325 "Žene, mir i sigurnost".

Tokom ceremonije, prezentiran je prigodan video o nekim od velikog broja uspješno provedenih aktivnosti Oružanih snaga BiH u 2021. godini, kao i video čestitke koje su pristigle od prijatelja i partnera sa kojim Oružane snage BiH uspješno sarađuju.

Na kraju ceremonije, uručene su zlatne plakete jedinicama OS BiH za savjestan rad i doprinos razvoju OS BiH.

Prenos ceremonije se mogao pratiti uživo na kanalima BHT-1 i N1 televizije, kao i putem društvenih mreža Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije