Obilježen zločin na Kazanima: Konačno napraviti spomenik svim stradalim

Fena
Obilježen zločin na Kazanima: Konačno napraviti spomenik svim stradalim
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / S odavanjem počasti žrtvama na Kazanima, na obroncima Trebevića

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović danas je položio cvijeće i odao počast žrtvama nastradalim tokom rata na Kazanima, na obroncima Trebevića.

Ističući da je prošlo 25 godina od zločina, još jednom je apelirao na Grad Sarajevo da se izgradi spomen-obilježje, za što su izdvojena sredstva iz Kabineta potpredsjednika FBiH još u prethodnom sazivu.

Smatra da je veoma važno za građane Sarajeva da se napravi spomen-obilježje na Kazanima, jer se na tom lokalitetu desio ratni zločin, napominjući  da to ni u kom slučaju nije bila politika ni Sarajeva ni Armije Republike BiH.

"Da bi smo skinuli tu hipoteku sa časne odbrane Sarajeva i pripadnika Armije, neophodno je da se javnost 'odredi' prema zločinima na Kazanima i da konačno naprave spomenik na ovom mjestu", kazao je Dunović.

Podsjetimo, zločini na Kazanima počinjeni su tokom 1992. i 1993. godine. Ovaj zločin počinili su pripadnici 10. brdske brigade Armije RBiH pod komandom Mušana Topalovića Cace.

Topalović se smatra odgovornim za ubistva srpskih civila u Sarajevu koje je on s pripadnicima svoje brigade iz stanova odvodio na područje Trebevića kod duboke jame zvane Kazani, gdje su bacana tijela ubijenih.

Iz jame na Kazanima nakon rata su izvađeni posmrtni ostaci 29 osoba. Za zločine na Kazanima, na kazne od deset mjeseci do deset godina zatvora, do sada je osuđeno 14 vojnika Armije BiH.

Topalović je ubijen dan nakon hapšenja u pokušaju bjekstva.

U povodu godišnjice stradanja civila na Kazanima Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) izražava nezadovoljstvo licemjernom politikom vlasti u Kantonu Sarajevо, ali i šire, obzirom da je prošlo više od 20 godina, a da građani Sarajeva i dalje nisu dovoljno upoznati o ratnim zločinima na Kazanima.

Ovo udruženje već nekoliko godina od sarajevskih vlasti traži izgradnju trajnog memorijala žrtvama ovog ratnog zločina. Spomenik civilnim žrtvama s Kazana treba biti u centru grada Sarajeva, kao opomena da se takav zločin nikome i nikada ne smije dogoditi.

Trenutno je u toku suđenje Samiru Bejtiću, pripadniku 10. brdske brigade Armije RBiH, koje se od 2015. godine vodi po četvrti put pred Kantonalni sudom u Sarajevu. U ranijim postupcima Bejtić je bio osuđen na 14,5 godina zatvora (2006), a potom je dva puta oslobođen optužbi (2008. i 2011).

Vrhovni sud FBiH je svaki put ukidao presude Kantonalnog suda i ukazivao na bitne povrede odredbi krivičnog postupka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije