YIHR BiH / Inicijativa za gradnju spomenika na Kazanima

24. 10. 2018. u 20:30:00 Fena

Shares:0

Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) pokrenula je proces skupljanja potpisa kako bi pokrenula građansku inicijativu za podizanje spomen-obilježja žrtvama zločina na Kazanima.

Kako YIHR BiH u saopćenju navodi, aktivisti te organizacije će sutra posjetiti lokalitet Kazana kako bi u fokus stavili žrtve tog stravičnog zločina.

Neposredno prije same posjete Kazanima u prostorijama YIHR-a BiH bit će upriličeno predavanje o zločinima na Kazanima koje će održati dr. Nicolas Moll, autor publikacija „Između sjećanja, poricanja i zaborava: Tri studije slučaja o kulturi sjećanja u BiH 20 godina nakon rata", “Sarajevska najpoznatija javna tajna: Suočavanje sa Cacom, Kazanima i zločinima počinjenim nad Srbima u opkoljenom Sarajevu, od rata do 2015".

"Svjesni smo da i 25 godina nakon što su zločini na Kazanima počinjeni, žrtve nisu dostojno oblježene i da veliki broj stanovnika glavnog grada naše države nije upoznat sa ovim zločinom. Smatramo da sve civilne žrtve ratnih dešavanja devedesetih godina prošlog vijeka zaslužuju spomen-obilježje i ovim putem pozivamo Gradsko vijeće grada Sarajeva da sprovede svoju odluku iz 2012. godine u kojoj se obavezuje na izgradnju spomen-obilježja", navodi se u saopćenju iz YIHR-a BiH.

KOMENTARI (2)