Obilježen Dan policije u FBiH: 'Trasirali ste put odbrane naše Bosne i Hercegovine'

1
Anadolija
Obilježen Dan policije u FBiH: 'Trasirali ste put odbrane naše Bosne i Hercegovine'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Obilježavanje Dana policije FBiH

U Sarajevo, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, danas je održana svečana ceremonija obilježavanja 1. jula, Dana policije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Direktor Federalne uprave policije Federalnog MUP-a Vahidin Munjić čestitao je svim zaposlenim Dan policije u entitetu FBiH, dok je članovima porodica poginulih pripadnika federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova iskazao zahvalnost za njihovu žrtvu koja ne smije biti zaboravljena. Istakao je da su pripadnici u prethodnom periodu odgovorili na najizazovnije zadatke.

"Uskoro planiramo kadrovsko jačanje odsjeka za cyber kriminal, te iniciranje radne grupe s ciljem uspostavljanja sistema koji se odnosi na nestanak djece kao i zaprimanje dojava o zlostavljanju djece u digitalnom okruženju", kazao je Munjić.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Istakao je da ostvaruju dobru saradnju sa policijskim agencijama i pravosudnim organima na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

"Svim državnim organima i institucijama naše zemlje želim poslati poruku da u Federalnoj upravi policije i dalje imaju pouzdanog partnera za saradnju, a građanima Bosne i Hercegovine da imaju povjerenje u policijske službenike koji su tu zbog njih i koji štite njihove živote i imovinu", rekao je Munjić.

Direktor Federalne uprave policije Federalnog MUP-a Vahidin Munjić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Direktor Federalne uprave policije Federalnog MUP-a Vahidin Munjić

Prema njegovim riječima cilj ostaje poboljšanje efikasnosti, te permanentna edukacija zaposlenika.

"Policija je bila simbol i uvijek će biti simbol. Dobro znate kada je izvršena agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu prvi u odbranu su stali naši policajci i tada su bili prvi, a i poslije rata su prvi", rekao je federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak naglašavajući da neće dozvoliti kriminalcima da nanesu štetu ili ugroze sigurnost građana.

Istakao je da je nakon što se upoznao sa stanjem na terenu krenuo u izmjenu zakona o policijskim službenicima i zakona o unutrašnjim poslovima i sve drugo potrebno da se popravi stanje i da se obezbjede što bolja materijalna sredstva za policiju.

"Policija mora biti neovisna i nećemo dozvoliti nikakvim politikama da se miješaju u rad operativne policije. Policija će raditi samostalno i pred njima neće biti nikakvih prepreka", rekao je Isak.

Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić čestitao je Dan policije pripadnicima policijskih snaga FBiH.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak

"Vi ste oni koji svaki dan stavljate svoje zdravlje i svoje živote na crtu. Vi ste oni koji budno čuvate naše građane, koji u nemogućim i neravnopravnim uvjetima održavate red i mi. Vi ste oni koji su u vrijeme agresije na našu domovinu u najkritičnijim trenucima, u prvim danima stali u odbranu, primili prvi udar i trasirali put odbrane naše Bosne i Hercegovine. Zato bez lažne patetike dugujemo vam zahvalnost", rekao je Nikšić.

Istakao je da je policajac u svakom društvu simbol i slika društva i države.

"Za svakog građanina policajac utjelovljuje državu, sistem, zato je na vama posebna odgovornost da posao obnašate časno, čestito, dostojanstveno i da ste uvijek u misiji zaštite svakog našeg čovjeka bez razlike. Istovremeno, odnos vlasti prema policiji oslikava njen odnos prema pravnom poretku i državi u cjelini", kazao je Nikšić.

Dodao je da će im Vlada FBiH biti oslonac i partner. Naglasio je da policija uspješno odgovara na stalno prisutne sigurnosne izazove, te da u ovim nestabilnim vremenima građani u policiji vide stub, oslonac i svoje povjerenje ulažu u njih.

"Jano mi je da u radu nailazite na ograničenja, formalne prepreke koje vas sputavaju, zato ćemo učiniti sve da što više tih prepreka otklonimo i damo vam alate da možete učiniti najviše za sve nas", naglasio je Nikšić.

Obilježavanje Dana policije FBiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Obilježavanje Dana policije FBiH

Matea Miličević, koja je pet godina u Specijalnoj policijskoj jedinici kaže da joj je ovaj poziv ljubav.

"Fizički jeste zahtjevno, čovjek mora da bude predan tom pozivu, ali kad nešto radite od srca onda nije teško", rekla je ona.

Ceremonija je počela postrojavanjem policijskih ešalona i predajom raporta federalnom ministru unutrašnjih poslova.

Tokom svečanosti prikazan je kratkometražni film koji prikazuje proces obuke kadeta na Policijskoj akademiji Federalnog MUP-a, kao i impresivne detalje policijskih akcija pripadnika Federalne uprave policije Federalnog MUP-a.

Obilježavanje Dana policije FBiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Obilježavanje Dana policije FBiH

Na svečanoj ceremoniji uručene su nagrade i priznanja zasluženim pojedincima i kolektivima koji su dali značajan doprinos u unaprijeđenju rada Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije Federalnog MUP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije