Nermin Nikšić i Ramo Isak: Jačanje Federalne uprave policije u fokusu rada Vlade FBiH

2
Radiosarajevo.ba
Nermin Nikšić i Ramo Isak: Jačanje Federalne uprave policije u fokusu rada Vlade FBiH
Foto: Vlada FBiH / Nermin Nikšić i Ramo Isak

Predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić boravio je u četvrtak, 22. juna, u službenoj posjeti Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova gdje su ga dočekali ministar Ramo Isak i direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić.

Premijer Nikšić, ministar Isak i direktor Munjić održali su sastanak sa predstavnicima Saveza sindikata policije i uposlenika u MUP-ovima u Federaciji BiH.

Na sastanku je konstatovano kako je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova započelo aktivnosti na izradi novog Zakona o policijskim službenicima u FBiH, Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH i Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova te da je fokus stavljen na kolektivni ugovor kojim se regulišu prava uposlenika. Predstavnici Saveza sindikata policije i uposlenika u MUP-ovima u Federaciji BiH istakli su kako predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti i sindikati moraju biti partneri koji će zajedničkom saradnjom raditi na poboljšanju uslova rada policijskih službenika, državnih službenika i namještenika zaposlenih u MUP-ovima te da je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova na čelu sa ministrom Isakom prepoznalo probleme i da aktivno radi na njihovom rješavanju.

Bivši predsjednik nogometnog saveza Španije poljubio nogometašicu bez dozvole, pa završio na sudu

Bivši predsjednik nogometnog saveza Španije poljubio nogometašicu bez dozvole, pa završio na sudu

Premijer Nikšić poručio je kako će Vlada Federacije BiH dati maksimalnu podršku jačanju kapaciteta policijskih snaga te će u narednom periodu izdvojiti potrebna finansijska sredstva za materijalno-tehničko opremanje Federalne uprave policije Federalnog MUP-a.

U sklopu službene posjete premijer Nikšić zajedno sa ministrom Isakom i direktorom Munjićem posjetio je Centar za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja FUP-a Federalnog MUP-a, gdje ih je dočekao rukovodilac Centra- pomoćnik direktora FUP-a Mladen Milosavljević. Na sastanku je konstatovano kako je ministar Isak zajedno sa svojim saradnicima već započeo aktivnosti na rješavanju problema koji se odnosi na regulisanje dodataka na platu državnih služenika i namještenika ovog Centra, ali i državnih službenika i namještenika Policijske akademije FMUP-a koji rade na specifičnim poslovima neposredno vezanim za policijsku obuku.

Imajući u vidu činjenicu da Odluku o utvrđivanju radnih mjesta državnih službenika i namještenika u FMUP-u i FUP-u na kojima se obavljaju poslovi pod posebnim uvjetima i odgovornostima i procenat uvećanja osnovne plaće donosi Vlada Federacije BiH na prijedlog federalnog ministra unutrašnjih poslova, premijer Nikšić je istakao kako će dati podršku odluci kojom se poboljšava status uposlenika FMUP-a i FUP-a.

Nermin Nikšić i Ramo Isak
Foto: Vlada FBiH: Nermin Nikšić i Ramo Isak

Službena posjeta premijera Nikšića okončana je posjetom Specijalnoj policijskoj jedinici FUP-a gdje je premijera Nikšića, ministra Isaka i direktora Munjića dočekao komandant Mustafa Selmanović.

Tokom posjete zaključeno je kako je Specijalna policijska jedinica FUP-a jedna od najvažnijih jedinica sigurnosnog sistema BiH te da će Vlada Federacije BiH dati maksimalnu podršku naporima ministra Isaka da ojača ovu jedinicu posebno u dijelu nabavke opreme, oklopnih vozila i savremenog naoružanja. Poručeno je kako će se u posebnom fokusu naći helikopterska jedinica SPJ FUP-a koja je iznimno važna za cijelu Federaciju BiH.

Premijer Nikšić i ministar Isak podržali su profesionalni rad direktora Munjića i napore koje ulaže u uspostavu najviših profesionalnih standarda u Federalnoj upravi policije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije