Obilježen Dan odbrane Ilidže: Agresoru pokazano da se narod neće predati

Radiosarajevo.ba
Obilježen Dan odbrane Ilidže: Agresoru pokazano da se narod neće predati
Foto: Općina Ilidža / Dan odbrane Ilidže

U znak sjećanja na 22. april 1992. godine, datum kada se vodila jedna od najznačajnijih bitaka za grad Sarajevo, te odbranjena naselja Sokolović -Kolonija, Hrasnica i Butmir, danas je obilježen Dan odbrane Ilidže.

U organizaciji Općine Ilidža i Patriotske lige Ilidža, položeno je vijeće na spomen-obilježje u Sokolović-Koloniji i na centralno spomen-obilježje Ilidža.

"Taj dan 1992. je u narodu poznat kao dan, kada se pokazalo agresoru da je narod riješio da se bori za BiH i da se neće predati. U skladu s novonastalom situacijom i pandemijom COVID-19 , mjerama zaštite i odredbama Kriznog štaba civilne zaštite FBiH o zabrani organizacije javnih skupova, ova bitna godišnjica za sve stanovnike Ilidže je obilježena skromno, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen obilježjima", saopćeno je iz Općine Ilidža.

Okupljeni članovi Patriotske lige rekli su da su danas tu, kako bi se sjetili svih onih koji su svoje živote dali da bi svi živjeli u miru i slobodi.

Poručili su da je BiH država koja će u budućnosti biti moderna, efikasna država, članica Evropske unije (EU), NATO saveza, te država u kojoj će svi ljudi i narodi biti ravnopravni, bez obzira u kojem dijelu BiH živjeli, a za to su živote dali heroji čija imena stoje na spomen-obilježjima.

Delegacije koje su položili cvijeće predvodili su predsjedavajući Općinskog vijeća Muhamed Omerović i načelnik Općine Ilidža Senaid Memić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije