Obilježavanje Dana državnosti u Švedskoj: Smotra folklora u čast domovini

0
Radiosarajevo.ba
Obilježavanje Dana državnosti u Švedskoj: Smotra folklora u čast domovini
Foto: Ustupljena fotografija / Obilježavanje Dana državnosti u Švedskoj

U povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembra, u Västeråsu, gradu u centralnoj Švedskoj, danas će biti održan cjelodnevni svečani program, te savezna smotra svih kulturno-umjetničkih društava koja djeluju na području Švedske, a čuvaju tradiciju naše zemlje.

Igre naroda Bosne i Hercegovine povodom velikog praznika naše domovine izvodit će više od 600 učesnika.

"Ovo je 26. savezna smotra, gdje ćemo mi dočekati druga udruženja iz Švedske. To je jedan dio koji je takmičarskog duha, ali više od toga je pokušaj da omladinu okupimo na jednom mjesto. Otprilike biće oko 600 učesnike i nadamo se lijepom druženju omladine. Mjesto nije važno, pobjednik neće biti važan, a najvažnije od svega je da se ta omladina druži, da su zajedno i da ne zaborave svoje korijene, odakle su", kazao je za Radiosarajevo.ba predsjednik KUD "Zlatni Behar", Švedska Armelko Ramić.

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

"Zlatni Behar" je bosansko kulturno udruženje, koje više od deset godina djeluje u Västeråsu i jednim dijelom je bio u Arbogi.

Nastalo je iz dva velika bh. udruženja "Mejdan" i "Most", koja, također, uspješno djeluju.

Udruženje okuplja tri sekcije, grupu "A", "B", juniore i seniore, a u planu je organiziranje i grupe "C" za najmlađe. Udruženje broji više od 100 članova, od kojih je 80 aktivno, od najmlađih uzrasta do ljudi u zrelom životnom dobu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije