Obilježavanje 24. godišnjice zločina nad logorašima logora Sušica

Fena
Obilježavanje 24. godišnjice zločina nad logorašima logora Sušica
AA / Logor Sušica / Ilustracija
Savez logoraša u Bosni i Hercegovini i Medžlis Islamske zajednice Vlasenica sutra će obilježiti 24. godišnjicu zločina nad logorašima zloglasnog logora Sušica u Vlasenici.

U znak sjećanja na sve žrtve logora Sušica tradicionalno se organizira “Marš povratka - putem spasa” koji polazi iz MZ Turalići, općina Kladanj i ide sve do bivšeg logora Sušica u Vlasenici.

Također će u Hajrija džamiji u Vlasenici biti upriličen vjerski program, a nakon toga bit će održana i centralna aktivnost obilježavanja zločina nad logorašima u krugu bivšeg logora Sušica.

Na kraju je planirana mirna šetnja svih učesnika događaja i obilazak Memorijalnog kompleksa "Rakita" u Vlasenici, najavljeno je iz Saveza logoraša u BiH.

Koncentracioni logor Sušica u razdoblju od juna do septembra 1992. godine bio je logor za zatvaranje, mučenje, silovanje i ubijanje bošnjačkog stanovništva s područja općine Vlasenica ali i ostalih podrinjskih općina. Kroz ovaj logor je prošlo i bilo zatvoreno više od 8.000 osoba, muškaraca, žena, djece i staraca koji su držani u krajnje nečovječnim uvjetima.

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, u ovom logoru ubijeno je 1.617 logoraša, ali je taj broj mnogo veći.

Za zločine počinjene u logoru Sušica pred Haškim tribunalom i Sudom BiH pravosnažno su osuđeni Dragan Nikolić na 20. godina zatvora, Predrag Bastah na 22. i Goran Višković na 18. godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije