O stanju u zavodima: Čeka se materijal, hoće li Vlada FBiH ponovo ignorirati Parlament

M. R. S.
O stanju u zavodima: Čeka se materijal, hoće li Vlada FBiH ponovo ignorirati Parlament
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Mira Grgić

Tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH posvećena stanju u pet zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba i zvanično je, kako je objavljeno danas, zakazana za 4. decembar.

Neposredan povod je bila objava jezivih fotografija vezivanja i zlostavljanja štićenika Zavoda u Pazariću, koje je javnosti obznanila federalna zastupnica Sabina Ćudić 20. novembra, uoči redovne sjednice Predstavničkog doma. Ovaj dom je tada većinom glasova odbio razmatrati situaciju u ovom zavodu.

Ovo su imena ljudi koji su glasali protiv djece iz Zavoda Pazarić

Dan prije tematske sjednice o stanju u zavodima Pazarić, Drin, Bakovići, te Zavodu za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo i Ustanovi iz djelokuruga socijalne zaštite Ljubuški, bit će održana zajednička sjednica Komisije za zaštitu ljudskih prava i sloboda te Odbora za rad i socijalnu zaštitu.

Mira Grgić, predsjednica Odbora za rad i socijalnu zaštitu i zastupnica SDP-a u Predstavničkom domu, kazala je danas za Radiosarajevo.ba da već dva mjeseca žele da razmatraju situaciju u svim zavodima, iako je direktan povod bio Pazarić.

No, dodala je, Vlada FBiH se oglušila o zahtjev za dostavljanje materijala.

„Nadamo se da će do sjednice Vlada poslati materijale koje smo tražili, kako bismo imali na osnovu čega raspravljati“, rekla je Grgić.

Mira Grgić - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Mira Grgić

Podsjetila je da su 11. septembra, kada je direktor Zavoda u Pazariću Redžep Salić iznio šokantne informacije o lažiranju finansijskih izvještaja i finansijskom kriminalu koji se dešavao, zatražili da Vlada FBiH razmotri izvještaje svih institucija koji se odnose na stanje u svim zavodima za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba, te pošalje u Pazarić Finansijsku policiju i reviziju.

„Slali smo i urgenciju 31. oktobra, kao i prije nekoliko dana, ali još ništa nismo dobili“, dodala je Grgić.

Salić: Djeca iz Pazarića nemaju dovoljno hrane, stanje u Zavodu alarmantno

Grgić je istakla da je velika odgovornost na ministarstvima rada i socijalne politike, pravde, obrazovanja, zdravstva, koji su bil idužni vršiti nadzor u zavodima.

Napomenimo da Vlada FBiH u oktobru na svojoj sjednici, na osnovu informacije koju je pripremilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, nije prihvatila navode prema kojima je korisnicima Zavoda u Pazariću ugroženo zadovoljavanje njihovih osnovnih životnih potreba.

Ipak, nakon objave fotografija i protesta građana, Vlada je prije nekoliko dana odlučila smijeniti direktora Salića, te članove Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda u Pazariću. Vlada je tada dala podršku uposlenicima Zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije