O čemu je Turković razgovarala sa glavnim tužiteljem Brammertzom

1
Radiosarajevo.ba
O čemu je Turković razgovarala sa glavnim tužiteljem Brammertzom
Foto: MVP BiH / S današnjeg sastanka

Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se danas u Sarajevu sa glavnim tužiteljem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) Sergom Brammertzom, koji u okviru pripreme redovitog izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Teme razgovora su bile saradnja domaćih institucija sa Tužiteljskim mehanizmom u procesuiranju ratnih zločina u BiH, regionalna pravosudna saradnja u predmetima ratnih zločina, te problem kontinuiranog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca u BiH i regiji.

Ministrica Turković je tokom sastanka istaknula značaj efikasne provedbe Revidirane državne strategija za rad na predmetima ratnih zločina u svim njenim aspektima i donošenja Odluke o registraciji presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove iz Haaga u pravni sistem BiH.

Željko Komšić u New Yorku: 'Mnogo je više onih koji će braniti BiH od onih koji žele da je unište'

Željko Komšić u New Yorku: 'Mnogo je više onih koji će braniti BiH od onih koji žele da je unište'

Na sastanku je razgovarano i o slučajevima bh. državljana Osmana Osmanovića i Huseina Mujanovića za koje je, kao je ministrica istaknula, BiH sa punim pravom tražila od Srbije da se ustupe našem pravosuđu, u skladu sa potpisanim protokolom.

Glavni tužitelj Brammertz je naglasio potrebu jačanja regionalne saradnje u oblasti pravosudnog sistema i istaknuo dobru suradnju tužiteljstva MRMKS s tužiteljstvima u BiH i regiji.

Sastanku je prisustvovao i registrar Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Abubacarr Tambadou.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije