Novo zaduženje: Vlada FBiH dala saglasnost za prihvatanje granta EBRD-a u iznosu do miliona eura

1
Radiosarajevo.ba
Novo zaduženje: Vlada FBiH dala saglasnost za prihvatanje granta EBRD-a u iznosu do miliona eura
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Vlade FBiH

Vlada Federacije BiH danas je utvrdila Odluku o davanju saglasnosti za prihvatanje granta Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) namijenjenog za finansiranje Projekta Vodovod Visoko, po osnovu Ugovora o grantu zaključenom između Bosne i Hercegovine i EBRD-a, a koji se odnosi na investicijski grant iz Programa Evropski zajednički fond za Zapadni Balkan, u iznosu do miliona eura.

Sredstva granta će biti korištena za finansiranje nabavke dobara, radova i usluga potrebnih za proširenje sistema vodosnabdijevanja u Moštrama, uključujući izgradnju do tri naselja.

Ovom odlukom Vlada Federacije BiH potvrđuje da je dokumentacija, a posebno Ugovor o grantu između BiH i EBRD-a od 22. maja 2023. godine, kao i Nacrt Supsidijarnog ugovora između BiH i Federacije BiH za ovaj projekat, prihvatljiva za Federaciju BiH.

Feđa Dudić: Poštujem Srbiju od početka angažmana u zemlji. Ne želim da od ovog nastane rijaliti

Feđa Dudić: Poštujem Srbiju od početka angažmana u zemlji. Ne želim da od ovog nastane rijaliti

Istovremeno je data i saglasnost za zaključivanje Supsidijarnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Federacije BiH, te Podugovora o grantu između Federacije BiH i Grada Visoko.

Za potpisivanje Supsidijarnog ugovora i Podugovora o grantu ovlašten je federalni ministar finansija.

Vlada FBiH odlučila: Minimalna plata iznosi 619 KM, ništa od obećanih 1.000 KM

Vlada FBiH odlučila: Minimalna plata iznosi 619 KM, ništa od obećanih 1.000 KM

Za realizaciju ove odluke i izvještavanje zadužena su Federalno ministarstvo finansija i Grad Visoko, svako u okviru svoje nadležnosti.

Kako je obrazložilo Federalno ministarstvo finansija, donošenjem ove odluke stvara se osnov za potpisivanje Supsidijarnog ugovora između BiH i Federacije BiH i Podugovora o grantu između Federacije i Grada Visoko, a kojim će Federacija sredstva granta podugovorom dodjeliti Javnom komunalnom preduzeću „Visoko“ d.o.o.   

U informaciji je navedeno da će grant sredstva biti iskorištena za provođenje IV faze podsistem Poriječani, Srhinje i Vratnica, čime će se obezbijediti pitka, sanitarno ispravna i redovno higijenski i mikrobiološki kontrolirana voda za 1.100 domaćinstava, te će na taj način vodosnabdijevanje teritorija Grada Visoko biti 95 posto obuhvaćeno gradskim vodovodnim sistemom.

Vlada Federacije BiH je donijela Odluku kojom je dala saglasnost za prihvatanje investicionog granta za podršku Projekta vodosnabdijevanja i sanitacije u Bosni i Hercegovini u okviru instrumenta pretpristupne pomoći IPA II Evropske investicione banke (EIB) u iznosu do tri miliona eura.

Ova sredstva će se koristiti za podršku Projektu „Vodosnabdijevanje i sanitacija u Bosni i Hercegovini-WATSAN“ i osigurat će provođenje mjera koje će poboljšati infrastrukturu i usluge kojima se osigurava adekvatno kvalitativno i kvantitativno vodosnabdijevanje, te odvodnja i prečišćavanje otpadnih voda u općinama koje su uključene u projekt.

Potvrđeno je da je dokumentacija, a posebno Ugovor o investicijskom grantu između Bosne i Hercegovine i EIB-a, te Nacrt Supsidijarnog sporazuma o investicijskom grantu između Bosne i Hercegovine i Federacije BiH, prihvatljiva za Federaciju BiH.

Istovremeno je data saglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Federacije BiH i Podugovora o grantu između Federacije BiH i uključenih općina/gradova za sredstva granta ove Odluke. Za potpisivanje Supsidijarnog sporazuma i Podugovora o grantu, ovlašten je federalni ministar finansija.

Za realizaciju ove odluke i izvještavanje zadužena su federalna ministarstva finansija i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te Jedinica za implementaciju projekta formirana u okviru Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Projekt vodosnabdijevanja i sanitacije u BiH - WATSAN, ukupne investicijske vrijednosti 121.300.000 eura se implementira u 19 općina i gradova na području Federacije BiH (Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Orašje, Široki Brijeg, Tomislavgrad, Velika Kladuša, Čitluk, Prozor - Rama, Glamoč, Tešanj, Lukavac, Doboj - Jug, Gračanica, Konjic, Mostar, Jajce, Bosansko Grahovo, Usora, Gornji Vakuf - Uskoplje).

U informaciji je, uz ostalo navedeno, da bi se realizacijom Projekta značajno poboljšali postojeći uslovi stanovništva, stvorili adekvatni higijenski uslovi u oblasti vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda, te uvele mjere za zaštitu okoliša, u skladu sa obavezama koje se odnose na pristup Evropskoj uniji i Legislativu Evropske unije, Okvirnu direktivu o vodama, Direktivu o vodi za piće i Direktivu o gradskim otpadnim vodama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije