Novo uznemiravanje Bošnjaka iz Janje, imam pozvao na "razum i dostojanstvo"

4
F. V.
Novo uznemiravanje Bošnjaka iz Janje, imam pozvao na "razum i dostojanstvo"
Foto: MIZ Janja / Džamija u Janji

Nakon incidenta 6. januara pred Atik džamijom u Janji kada je pucano iz kolone automobila koja je prevozila badnjak, jutros u ovom mjestu novi incidenti, potvrđeno je portalu Radiosarajevo.ba iz Medžlisa Islamske zajednice Janja.

Iako su policajci iz Janje su identificirali dvije osobe koje su učestvovale u incidentu ispred Atik džamije, te da će oni biti sankcionisani u skladu sa zakonom, nemili događaji se, izgleda, nastavljaju.

Oni su nesumnjivo refleksija dugogodišnjeg procesa širenja mržnje na prostoru bh. entiteta RS, a iza čega nesumnjivo stoji politika Milorada Dodika i njegovog SNSD-a. Oni mržnjom mobiliziraju svoje glasače, a potom uzmaju vlast na račun koje se bogate.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Naime, jutros u 2.55 sati ispred vakufske kuće pored Džedid džamije u Janji ponovo se desila provokacija i uznemiravanje Bošnjaka. Uznemiravana je bošnjačka porodica sa troje malodobne djece.

"Jutros u 2:55 sati, vozilo iz kojeg je odzvanjala glasna muzika (nacionalističke pjesme), uznemirilo je porodicu. Nakon što je supruga čula glasnu muziku i galamu, primijetila je navedeno vozilo. Vozilo iz kojeg je izašao mladić sa zadnjeg sjedišta, dvadesetak metara prije džamije, iz pravca glavne - Bijeljinske ulice, dizao je ruke u zrak i proderao se: Čestit Božić, Hristos se rodi braćo muslimani!", ispričao je za Preporod.info Mujaga-ef. Cifrić.

Slučaj je prijavljen policiji.

Hafiz Omer-ef. Camić, glavi imam Medžlisa Islamske zajednice Janja u hutbi koju je jučer održao u Atik džamiji pozvao je sve "na razum i dostojanstvo u ovim danima".

Hafiz Camić je kazao kako su nakon dvadeset godina od povratka u Janju suočeni sa istim nedjelima kako su i dočekani 2001. godine.

Poruke podrške

"Svima je poznato jučerašnje divljanje onih koji sebe nazivaju sljedbenicima svoje vjere. Ovakvi i slični slučajevi ne smiju nas obeshrabriti i pokolebati u našoj želji da opstanemo na ovim prostorima. Samo zahvaljujući adekvatnom i hrabrom reagovanju jednog našeg džematlije koji u tom trenutku nije mislio na svoju sigurnost, a koji je uspio snimiti kolonu automobila iz kojih su vrijeđani vjernici i iz kojih je pucano. Snimak je predat policiji koja je u toku dana uhvatila i privela huligane, te je protiv njih podnesena krivična prijava. Želimo da vjerujemo da će tužilaštvo i sudstvo postupiti ispravno i počiniocima odrediti adekvatne kazne, za razliku od prethodnih slučajeva", rekao je.

Ono što ohrabruju jeste da se mnogi građani Bosne i Hercegovine iz srpske, pravoslavne zajednice ograđuju se od onih koji su učestvovali u incidentu.

"Dobili smo mnogo poruka koje osuđuju ovakve postupke i želim sa vama da podijelim jednu od poruka koje sam jučer dobio:

'Uvaženi efendija, upravo sam pročitala vijest. Tužno, žalosno i jadno. U ovim svetim danima za pravoslavni rod, da se takva ljaga baci na sve nas koji proslavljamo najsvetiji dan, da dan ljubavi bude okovan mržnjom. Da se narušava mir u našoj Janji. Ne bih samo željela da ovo baca mrlju na sve nas, da narušava dobre komšijske odnose. Svaka osuda za počinioce svega toga. Ovako nešto ne bi mogao da uradi ni jedan normalan čovjek ni jedan pravi i istinski vjernik'", naveo je Camić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije