Salkić posjetio Janju nakon napada na džamiju: Bošnjaci su uznemireni

0
Radiosarajevo.ba
Salkić posjetio Janju nakon napada na džamiju: Bošnjaci su uznemireni
FOTO: Kabinet potpredsjednika RS / Salkić posjetio Janju

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je posjetio Janju. U sjedištu Medžlisa Islamske zajednice Janja održao je sastanak sa glavnim imamom, Omerom ef. Camićem, predsjednikom ovog Medžlisa, Huseinom Camićem, potpredsjednikom Skupštine Grada Bijeljina, Mustafom Gradaščevićem, odbornikom u Skupštini Grada Bijeljina, Azemom Aletovićem, predsjednikom Savjeta Mjesne zajednice Janja, Mujom Bogaljevićem i izaslanikom muftije tuzlanskog, Muamerom Zukićem.

Povod današnje posjete i tema sastanka bio je jučerašnji oružani napad i verbalno vrijeđanje vjernika Bošnjaka u Janji.

Potpredsjednik Salkić je dao punu podršku Bošnjacima Janje, te je pozvao nadležne institucije da što prije rasvijetle ovaj slučaj.

Nova tragedija u BiH: Ubijen muškarac, napadač se predao

Nova tragedija u BiH: Ubijen muškarac, napadač se predao

"Bošnjaci Janje su uznemireni i zabrinuti zbog jučerašnjeg oružanog incidenta i verbalnog vrijeđanja džematlija Atik džamije u Janji. Ovo nije i ne bi se trebao posmatrati kao obični incident izazvan od strane pijanih ekstremno nastrojenih pojedinaca.

Stanovnici Janje očekuju od države Bosne i Hercegovine i njenih institucija da provedu adekvatnu istragu, kazne ekstremiste i osiguraju sigurno okruženje za život u ovom dijelu naše domovine.

Od entitetskih vlasti očekujemo da prestanu širiti mržnju prema državi Bosni i Hercegovini, da prestanu diskriminirati, negirati identitet i postojanje Bošnjaka. Sve ove aktivnosti uz veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida doprinose širenju mržnje u javnom prostoru prema Bošnjacima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine što za posljedicu ima ovakve incidente", rekao je Salkić.

Ohrabruje činjenica da je veliki broj sugrađana pravoslavaca iskazao podršku Medžlisu Islamske zajednice Janja i ogradio se od počinilaca ovog incidenta. Nakon održanog sastanka potpredsjednik Salkić je obavio džumu-namaz u Atik džamiji, kod koje se dogodio jučerašnji napad, te je razgovarao sa Bošnjacima Janje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije