Novinar koji je intervjuirao poglavara IZBiH: Reis Kavazović nije ratni huškač!

6
Radiosarajevo.ba
Novinar koji je intervjuirao poglavara IZBiH: Reis Kavazović nije ratni huškač!
Foto: Akos / Anes Džunuzović

Anes Džunuzović, dugogodišnji novinar i publicista autor je intervjua sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH dr. Huseinom ef. Kavazovićem koji je izazvao buru u domaćoj i regionalnoj javnosti zbog navodnih poziva na oružje i rat.

Premda je reis Kavazović kasnije odbacio kritike i rekao da je "zadnji koji bi pozivao na rat", njegova ranija izjava da Bošnjaci trebaju biti spremni braniti Bosnu i Hercegovinu i oružjem, i dalje nailazi na oštre reakcije.

Dodik i Čović

Tim povodom zamolili smo za izjavu samog autora intervjua, novinara Džunuzovića.

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

"Nakon intervjua koji je uvaženi Reisu-l-ulema dao za emisiju Sasvim iskreno, čime  je počastio mene kao urednika i voditelja te emisije za jubilej 400. emisije, uslijedile su oštre reakcije iz bh. entiteta RS i hrvatske političke komponentete, što je ustvari politika Dragana Čovića, kao što svi znamo da su reakcije iz RS-a ustvari politika Milorada Dodika", kaže Džunuzović za Radiosarajevo.ba.

Ono što je kritičarima najviše smetalo, podsjeća Džunuzović, jeste jedna rečenica koju je izgovorio reis Kavazović, a koja glasi:

"Današnja borba je u borba institucijama Bosne i Hercegovine. One se tu trebaju braniti. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju. Ne smijemo dozvoliti da se one slabe. Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine, a kada one padnu, a imali smo to ’92.,  kada su one pale, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem".

Džunuzović podvlači da se "ovdje radi o jednoj vrlo jasnoj i preciznoj rečenici gdje nema nikakvog prostora za dvostruko tumačenje".  

"Sasvim je jasno da reis Kavazović govori o tome da treba jačati institucije BiH i upregnuti sve snage. Ovim šalje poruku bošnjačkim političarima i svim patriotima da upregnu svu snagu i rade na jačanju institucija BiH. To je nedvosmisleno. Kao i drugi dio ove rečenice da 'ukoliko neko uruši'... A mi znamo da se konstantno radi na urušavanju institucija BiH, da se na tome radi prevasnodno iz RS-a, da Dodik otvoreno govori da BiH neodrživa, da on vodi RS ka odcijepljenu, da je provodio referendume u tom pravcu. Slični vjetrovi pušu i iz Hercegovine, od HNS i Čovića. Oni konstanto rade na razbijanju institucija BiH. Reis poručuje: 'Ukoliko neko razori institucije BiH, patriote su spremne da oružjem brane te institucije'. To je jedan državnički čin", mišljenja je  Džunuzović.

Prema njegovim riječima, svaka suverena i nezavisna država ima pravo na odbranu, pa i oružanu. 

"Zašto BiH ne bi imala pravo da se brani i oružjem ukoliko bude ponovljen scenarij iz 1992. godine? Reis ni u jednom trenutku ne poziva na oružje, na borbu, već insistira na jačanju institucija. Ali, ukazuje na spremnost da u slučaju pokušaja razbijanja države BiH i njezinog uništenja -  patrioti u BiH neće gledati skršenih ruku. Da smo spremni svoje ognjište, kuću, stan braniti...", pojašnjava Džunuzović.

Reisova poruka

Odlučno poručuje da "da reis Kavazović nije nikakav ratni huškač"!

"To potvrđuje i ova činjenica. U pripremi intervjua, ja sam imao niz pitanja. Neka su se ticala i političkih dešavanja. Reis Kavazović me je zamolio da ta pitanja preskočim obzirom na njegovu funkciju. Nije želio ulaziti u političku priču, da se ne bi reklo da sada on umjesto Bakira Izetbegovića (predsjednika SDA, op. a.) predvodi bošnjačku politiku. Druga strane, bilo je pitanje islamofobije, reis me je zamolio da ne govorimo o tome, da se ne bi pravile različite političke konotacije itd", otkriva nam Džunuzović.

Reis Kavazović je, veli, govorio biranim, odmjerenim riječima. 

"Kada govori o pomoći turskom i sirijskom narodu, on ističe da to nisu pomagali samo muslimani - već pravoslavni i katolici. Jedan ton pravog Bosanca, Bošnjaka, koji želi BiH sa svim njezinom narodima, a ne onu u kojoj će biti samo Bošnjaci. Nikako ne stoje ocjene Dodika i svih onih koji su uz njega i Čovića. Reakcije OHR-a i EU nam, nažalost, govore da Europa ne podržava BiH, da se okreće velikodržavnim idejama Srbije i Hrvatske. Poruka iz Američke ambasade, također, potvrđuje da je Amerika prijatelj BiH, iako razni lobiji rade da se prekine taj prijateljski odnos. Vidimo, dakle, i polarizaciju međunarodnom zajednice prema BiH. Na kraju ponovit ću suštinsku poruku reisa Kavazovića, a ona je upućena patriotima BiH - da zbiju redove i jačaju institucije BiH", zaključio je Džunuzović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije