Novinar iz BiH odbio policiji otkriti izvor pa postao osumnjičeni, oduzet mu telefon

3
Radiosarajevo.ba
Novinar iz BiH odbio policiji otkriti izvor pa postao osumnjičeni, oduzet mu telefon
Foto: Ringier / Nikola Morača, novinar

Novinar EuroBlica i Srpskainfo, Nikola Morača, odgovorni urednik Siniša Trkulja i direktor razvoja i izvršni urednik za online Boris Lakić, pozvani su danas na informativni razgovor u Policijsku upravu Banja Luka.

Policija sumnjiči Moraču za navodno krivično djelo povreda tajnosti istražnog postupka. Od novinara, uz prisustvo advokata, inspektori su tražili da oda svoje izvore koji su mu pomogli da dođe do informacija u tekstu o silovanju 18-godišnjakinje, koje je nedavno prijavljeno u Banjoj Luci.

Nakon što je odbio da to učini, jer ima profesionalnu obavezu da štiti izvore, Morači je saopšteno da ima status osumnjičenog, te mu je uz saglasnost tužioca oduzet mobilni telefon.

Potraga za izgubljenim ljubimcem u Sarajevu, nagrada 2.000 KM

Potraga za izgubljenim ljubimcem u Sarajevu, nagrada 2.000 KM

Oglasili su se iz redakcije portala Srpskainfo.

"Nikola Morača je dugogodišnji novinar naše redakcije, novinar koji je u karijeri napisao mnoštvo istraživačkih tekstova o delikatnim temama, od kojih se mnogi nisu svidjeli istražnim organima. Imamo osnova da sumnjamo da je današnji potez policije zapravo zloupotreba konkretnog slučaja, da je usmjeren lično na našeg novinara, te tvrdimo da se radi o otvorenom pritisku na njega, našu redakciju i novinarsku profesiju u RS.

Redakcija EuroBlica i Srpskainfo, kao dio ugledne medijske kompanije Ringier, u izvještavanju strogo poštuje novinarski kodeks i etiku, te je uvijek bila na strani žrtve. I ovaj put spremni smo da uklonimo, za policiju, sporne tekstove, ali napominjemo da to ni u kom slučaju ne implicira našu krivicu u ovom slučaju", saopštili su iz redakcije Srpskainfo.

Također su reagirali i iz Kluba novinara Banja Luka te traže hitno izjašnjenje MUP-a RS i nadležnog tužioca zbog načina na koji je novinar Nikola Morača saslušan.

"Novinar nije dužan da otkrije izvor informacija i svaki pokušaj iznude te informacije od novinara može da se smatra udarom na medijske slobode. Posebno zabrinjava činjenica da mu je oduzet telefon, što može ugrozi i privatnost novinara, ali i izvora", poručili su. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije