Zmije uočene u još jednom gradskom parku u BiH: Stručnjaci izašli na teren, ovo su savjeti građanima

2
Radiosarajevo.ba
Zmije uočene u još jednom gradskom parku u BiH: Stručnjaci izašli na teren, ovo su savjeti građanima
Foto: Screenshot/RTVUSK / Zmije uočene i u Gradskom parku u Bihaću

Proteklih sedmica svjedočimo sve većoj pojavi zmija u mnogim gradovima Bosne i Hercegovine, a tako je i u Gradskom parku u Bihaću, gdje su građani prijavili pojavu istih, a vjerovatno se radilo o otrovnicama.

Kako je slučaj prijavljen, na teren je izašla nadležna služba, Veterinarska stanica Bihać, čiji sanitarni inžinjer Damir Budimlić otkriva da je vidio dvije zmije.

"Bili su to ili šarka ili poskok. Sudeći po veličini, prije da je bila šarka, jer je velika, a poskok je manji, do 70 cm", objašnjava Budimlić, dalje ističući kako zmije u grad najčešće "dođu" s ogrjevom koji građani donesu iz šume, posebno u vrijeme većih temperatura.

Počeo koncert legendarnog pijaniste Ive Pogorelića u Narodnom pozorištu Sarajevo

Počeo koncert legendarnog pijaniste Ive Pogorelića u Narodnom pozorištu Sarajevo

Građani Bihaća kažu da ih vide često.

"Šarke najčešće, ali ja se njih ne bojim. Vidim ih svaki dan. Poplašim je da ode", govori jedan od njih za RTV USK

I stručnjaci kažu, ako sretnemo zmiju, ne treba se plašiti i stvarati paniku. Zmiju ne treba dirati, niti je uznemiravati; treba je pokušati zaobići, ako je moguće, a ako to nije moguće politi je vodom ili udariti nogom u tlo - ona osjeti trenje i najčešće će nakon toga otići svojim putem.

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Doznaje se i kako seruma u slučaju zmijskog ugriza ima u Kantonalnoj bolnici u Bihaću. Danas ga je, doznaje se u bolnici, malo teže nabaviti, pogotovo otkako se ne proizvodi u Hrvatskoj pa je sad i skup i kratkog roka trajanja. Ističu da se u slučaju ugriza zmije treba obratiti Kantonalnoj bolnici, jer samo tamo možete primiti serum. U domovima zdravlja isti se više ne daje - što zbog otežane nabavke, ali i zato što je sigurnije dati ga u bolničkom okruženju.

Ljekari poručuju i da u slučaju ugriza ne isisavate otrov, ne podvezujete ranu i da ugrizenu osobu hitno prevezete ljekaru. U prosjeku, na ovom području ljekari imaju do deset intervencija zbog ugriza zmije, a posljednjih godina desio se jedan smrtni slučaj, stoga treba biti oprezan, posebno kod rada u polju ili boravka u prirodi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije