Novinar BIRN-a BiH Haris Rovčanin dobitnik međunarodne nagrade

0
Radiosarajevo.ba
Novinar BIRN-a BiH Haris Rovčanin dobitnik međunarodne nagrade
Foto: Screenshot/ Fetisov Journalism Awards / Novinar BIRN-a BiH dobitnik međunarodne nagrade

Novinar Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Haris Rovčanin dobitnik je međunarodne nagrade “Fetisov” za 2021. godinu u kategoriji za izvanredan doprinos miru.

Organizatori nagrade “Fetisov” objavili su 10. februara 13 pobjednika u četiri kategorije najavljujući dodjelu nagrada 22. aprila ove godine u Švicarskoj.

Serijal od četiri teksta Rovčanina nagrađen je za izvanredan doprinos miru.

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Pobjednike je u videu objavljenom na društvenim mrežama nagrade najavio Aidan White, počasni savjetnik novinarskih nagrada “Fetisov” i predsjednik organizacije “Mreža za etičko novinarstvo”, piše BIRN.

On je rekao da je međunarodni žiri ove godine imao rekordan broj prijava i da je “napravio sjajan izbor svjetski važnih priča”.

“One pružaju uvid u vrhunski napisane priče zasnovane na činjenicama i hrabrom izvještavanju”, rekao je White dodajući kako pobjednici dolaze iz različitih kultura i sa različitim iskustvim ali da svi dijele strast prema kazivanju istine.

Svaka priča ovdje je nevjerovatna, vrijedna na svoj način, sjajni primjer posvećenog i neustrašivog novinarstva. Zajedno, ove priče su neprocjenjiv skup dokaza da novinarstvo, uprkos svim pritiscima i prijetnjama sa kojima se suočavaju redakcije, nastavlja praviti razliku u globalnim naporima za transparentnost, humanost i demokratiju”, kazao je White.

On je objasnio da će organizatori na ceremoniji u aprilu otkriti koje od prva tri mjesta su nagrađene priče osvojile.

Četiri teksta Rovčanina, od kojih je u dva koatorica i Albina Sorguč, koja je u vrijeme objave teksta bila dio tima BIRN-a BiH, izabrani su među tri pobjednika u kategoriji za izvanredan doprinos miru.

Serijal koji je ušao u uži izbor sadržava dva istraživanja – o neprocesuiranim za genocid u Srebrenici “Komandanti vojne policije izbjegli odgovornost za srebrenički genocid” i “Dokumenti otkrivaju vezu članova ravnogorskih i četničkih udruženja sa ratnim zločinima i ekstremizmom“, te reportažu “Porodice vojnika Armije BiH iz ‘Vranice’ 28 godina čekaju pravdu i traže nestale“, i analizu “BIRN Fact Check: Izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu nasuprot sudski utvrđenim činjenicama”.

Međunarodna nagrada “Fetisov” promovira univerzalne ljudske vrijednosti, poput časti, pravde, hrabrosti i plemenitosti, kroz primjere izvanrednih novinara širom svijeta, dok “njihova služba i posvećenost doprinose mijenjanju svijeta nabolje”.

U ovoj kategoriji ostali dobitnici su sirijsko-švedski dvojac Ali Al Ibrahim te Khalifa Al Khuder s pričom “Sirijska zlokobna, ali unosna trgovina mrtvim tijelima”, i Olatunji Ololade iz Nigerije s pričom “Dječaci koji su zamijenili nogomet za metke”.

Kategorija za izvanredan doprinos miru nagrađuje serijal tekstova sa antiratnim temama koje su napravile važan doprinos izgradnji mira i širenju ideje o tome da je ljudski život od najveće vrijednosti. Nominirane priče su fokusirane na pitanja međunarodnog razoružavanja, smanjenje ili okončanje nacionalnih ili međunarodnih sukoba, podršci nacionalnim i međunarodnim zajednicama koje održavaju mir, navodi se u opisu ove kategorije nagrade “Fetisov”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije