MCP BiH / Novim zahtjevima proizvođači cjepiva kupuju vrijeme zbog slabe proizvodnje

24. 02. 2021. u 17:48:00 Fena

Shares: 1

Nakon napisa u pojedinim medijima da Bosna i Hercegovina neće dobiti cjepivo putem COVAX mehanizma do aprila jer nije ispunila tražene uslove, Ministarstvo civilnih poslova BiH objavilo je da je Bosna i Hercegovina ispunila sve obaveze sukladno zahtjevima COVAX mehanizma.

Ističu da je u traženom roku izvršena uplata kompletnog iznosa za naručenih 1.232.000 doza, te da za potrebe poštivanja procedure ultra-hladnog lanca u ovom trenutku BiH raspolaže hladnjacima za prihvat više od milion i 100.000 doza Pfizerovog cjepiva. Svi hladnjaci su kalibrirani i mapirani od strane akreditiranih laboratorija i samim tim već uvelike spremni za dolazak cjepiva.

Također, navode da su za potrebe uvoza identificirali relevantne institucije, stavili ih na raspolaganje 24 sata tokom svih sedam dana, te donijeli Odluku o koordinaciji procedura interventnog uvoza lijekova namijenjenih liječenju ili sprječavanju zarazne bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2 koju provodi Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Nadalje, definiranim hodogramom nadolazećih aktivnosti, određenim prioritetnim skupinama za cijepljenje, usvojenim planovima cijepljenja, ojačanim kapacitetima ultra-hladnih lanaca za prihvat na današnji dan više od 1.100.000 doza Pfizerovog cjepiva, utvrđenim načinom ulaska cjepiva u BiH, određenim veleprometnikom koji će izvršiti usluge uvoza, pohrane i distribucije cjepiva i koji se nalazi u registru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH sa potrebnim GDP certifikatom, potvrđena je spremnost.

Pfizer vakcina - undefined

Pixabay: Pfizer vakcina

Iz ministarstva naglašavaju da je spremnost Bosne i Hercegovine za prihvat Pfizer cjepiva potvrđena od COVAX-a, UNICEF-a i zadnjim izvještajem Svjetske zdravstvene organizacije Regionalni ured za Europu u kojem nedvosmisleno stoji da je BiH spremna za prihvat kupljene i plaćene količine cjepiva Pfizer proizvođača. U korist tome govori i podatak da je već određena količina prve alokacije za BiH. Uvezane su sve relevantne institucije za prihvat, Vijeće ministara, Ministarstvo civilnih poslova, nadležna institucije entiteta i Brčko distrikta, zavodi i instituti, Agencija za lijekove i medicinska sredstava BiH, Uprava za indirektno oporezivanje, Međunarodni aerodrom u Sarajevu kao tačka ulaska u BiH itd.

Potcrtano je da je Bosna i Hercegovina naručila, platila i osigurala sve uslove za prihvat cjepiva - svi do sada postavljeni uslovi su ispunjeni, a pred BiH se postavljaju novi zahtjevi proizvođača cjepiva što navodi na pomisao da se radi o kupovini vremena uslijed nedovoljne proizvodnje na globalnom nivou.

Pozivaju COVAX, WHO, UNICEF i proizvođače cjepiva da dođu u BiH i osobno se ponovno uvjere u spremnost za prihvat bilo kojeg cjepiva, umjesto što se iznova postavljaju dodatni uvjeti koji samo prolongiraju isporuku.

"Podsjećamo da se najnovije pismo GAVI sekretarijata odnosi na nove zahtjeve Pfizera u vezi s distribucijom njihovog cjepiva. U pismu se navodi da je proizvođač cjepiva Pfizer zatražio dodatne i izravne razgovore sa svim zemljama identificiranim za prijem cjepiva u prvom valu, a na temu dodatne kontrole uspostavljenih hladnih lanaca kao i pravno administrativnih procedura", saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)