Novih 6,9 km autoceste na Koridoru Vc: Danas svečano otvorenje poddionice Tarčin – Ivan

1
Radiosarajevo.ba
Novih 6,9 km autoceste na Koridoru Vc: Danas svečano otvorenje poddionice Tarčin – Ivan
Foto: JP Autoceste FBiH / Poddionica Tarčin- Ivan

Predsjednica Evropske komisije, gđa Ursula von der Leyen, zajedno sa predsjedavajućim Vijeća ministra BiH Zoranom Tegeltijom, zvanično će otvoriti novoizgrađeni tunel Ivan, odnosno poddionicu Tarčin – Ivan.

Izgradnjom i puštanjem u promet poddionice Tarčin – Ivan, Bosna i Hercegovina je dobila novih 6,9 kilometara autoceste na Koridoru Vc.

Svečano otvaranje je predviđeno za 12:30 sat.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

U saobraćaj puštena još jedna dionica autoputa na koridoru Vc

U saobraćaj puštena još jedna dionica autoputa na koridoru Vc

Treba spomenuti da je vijednost Ugovora za izgradnju poddionice Tarčin – ulaz u tunel Ivan 77.903.313,84 eura, odnosno 66.584.028,92 eura bez PDV-a i finansira se sredstvima osiguranima kod Europske investicijske banke (EIB) i bespovratnim grant sredstvima odobrenim od strane WBIF (sredstva EU) u visini od 11,7 milijuna eura.

TEHNIČKI OPIS DIONICE:

Dužina LOT 1, Tarčin – ulaz u tunel Ivan, je 4,9 km. Početak ove poddionice je na kraju dionice Lepenica – Tarčin, odmah poslije petlje Tarčin. U prvom dijelu predmetne autoceste, na mjestu uklapanja u prethodnu dionicu pa sve do početka mosta M1 – Raštelica 1 (L=518 m), u dužini od 1200 m trasa je u dosta visokim nasipima i armiranoj zemlji.

Nakon ovog sektora trasa prelazi mostom Raštelica 1 na suprotnu padinu. Most prelazi preko magistralne ceste M17 i rijeke Kalašnice. Most ima 13 raspona. Zbog ograničenog prostora predviđeno je odmorište tipa 1 (odmaralište bez uslužnih objekata).

Nakon lijevog odmorišta lociran je most M2 – Raštalica 2 (L=589 m), koji premoštava magistralnu cestu i širu dolinu, tako da ovaj most ima 19 raspona. Na ovom mjestu magistralna cesta je u usponu, sa tri trake (traka za spora vozila). Desno odmorište zajedno sa uključnim i isključnim rampama locirano je na prostoru skoro od mosta M2 pa sve do ulaska u tunel Ivan.

Sve o ovoj poddionici možete pogledati na videu Autocesta FBiH:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije