Novih 100.000 dolara za mala i srednja preduzeća u BiH

Promotivni tekst
Novih 100.000 dolara za mala i srednja preduzeća u BiH
Foto: USAID / Projekat unapređenja radne snage i većeg pristupa tržištima

Projekat unapređenja radne snage i većeg pristupa tržištima Američke organizacije za međunarodni razvoj (USAID WHAM projakat) objavio je novi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava zainteresovanim i kvalifikovanim organizacijama iz metalnog, drvnog i sektora tekstila/obuće u Bosni i Hercegovini.

Ovaj javni poziv fokusiran je na pristup tržištima za pripremu i učestvovanje na sajmovima i poslovnim skupovima, a organizacije su pozvane da dostave koncept note svojih projektnih prijedloga do 30. januara 2019. godine.

Grantovi USAID WHAM projekta namijenjeni su brzorastućim, izvozno orijentisanim i izvozno spremnim malim i srednjim preduzećima okrenutim ka proširenju proizvodnih kapaciteta, dostizanju novih tržišta i otvaranju novih radnih mjesta. Ukupni iznos potencijalnih dodjeljenih sredstava je 100.000 dolara, a detaljnije informacije te kompletna dokumentacija za prijavu dostupna je web stranici projekta https://www.whambih.org/.

Cjelokupni fond bespovratnih sredstava USAID WHAM projekta iznosi 1,6 miliona dolara, a od početka njegovog djelovanja do sada potpisani su grantovski ugovori u iznosu od 498.000 dolara.

Kroz blisku saradnju sa korisnicima USAID WHAM projekat svoje grantove nastoji prilagoditi stvarnim potrebama tržišta i privrede kako bi što bolje bili iskorišteni i kako bi bio zadovoljen i širi društveni interes, od povećanja broja zaposlenih, porasta izvoza do snažnije integracije u Evropsku uniju.

USAID WHAM projekat je trogodišnji USAID-ov program koji je s aktivnostima započeo u julu 2017. godine. Projekat implementira International Executive Sevice Corps (IESC) iz SAD u saradnji sa domaćim partnerom ENOVA. Krajnji cilj USAID WHAM projekta je rast zaposlenosti i kreiranje preko 1.500 novih radnih mjesta, uz povećanje izvoza za 30 te prodaje za 50 posto u potpomognutim preduzećima.

Do danas je Vlada SAD, prvenstveno kroz aktivnosti USAID-a, pružila više od 1.8 milijardi dolara pomoći za podršku ekonomskom, demokratskom i društvenom napretku u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije