Ruski oligarh Rašid Serdarov podiže snagu TE Ugljevik 3 da više naplati od RS

Radiosarajevo.ba
Ruski oligarh Rašid Serdarov podiže snagu TE Ugljevik 3 da više naplati od RS
Foto: Capital.ba / TE Ugljevik

Iako ne poštuje Ugovor o koncesiji, Vlada RS dozvolila je kompaniji Comsar Energy da poveća snagu planirane TE Ugljevik 3 na 700 MW suprotno Strategiji razvoja energetike RS i politikama Energetske zajednice.

Ruskom oligarhu Rašidu Serdarovu vlast RS na taj način opet izlazi u susret, a sve kako bi se povećala vrijednost koncesije i opravdala visoka cijena koju Elektroprivreda RS planira da plati za otkup te koncesije, nakon što je odbijena ruska korporacija ZIO - Podoljska fabrika za mašinogradnju, koja je htjela beskamatno da izgradi Ugljevik 3, piše portal Capital.

Comsar je od Vlade RS zatražio da mu se poveća snaga termoelektrane sa 600 MW na 700 MW, te da mu se odobri izrada nove Studije uticaja na životnu sredinu s ciljem dobijanja ekološke dozvole.

Zahtjev za povećanjem snage termoelektrane u suprotnosti je sa Strategijom razvoja energetike RS jer se u istoj navodi da je u Ugljeviku predviđen blok snage 600 MW, ali i sa politikama Energetske zajednice jugoistočne Evrope koje je prihvatila RS, a koje se odnose na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Uprkos tome, Vlada RS je dozvolila Comsaru da nastavi proceduru realizacije projekta.

Tako je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS prije tri mjeseca po zahtjevu Comsara izdalo Rješenje kojim se toj kompaniji dozvoljava da pribavi Studiju uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje novih blokova TE Ugljevik 3 snage 2×350 MW.

Comsar je dostavio Prethodnu procjenu o uticaju na životnu sredinu na koju su mišljenje dale institucije RS, te Općina Ugljevik.

Dok su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo energetike elaborat Comsara ocijenili prihvatljivim i naveli da je potrebno sklopiti Anex Ugovora o koncesiji kako bi se povećala snaga TE, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i opština Ugljevik su istakli nedostatke Comsarove procjene.

"Vlada Republike Srpske dodijelila je koncesiju za izgradnju i korišćenje TE Ugljevik 3 privrednom društvu Comsar energy RS na period od 30 godina. Ugovor o koncesiji zaključen je u decembru 2013, a u februaru 2016. godine potpisan je aneks ugovora kojim su produženi rokovi izgradnje, dok je instalisana snaga objekta ostala ista. Imajući u vidu odredbe Zakona o koncesijama, Ministarstvo ističe da je neophodno izmijeniti Ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje termoelektrane u dijelu instalisane snage postrojenja (2×350 MW)", naveli su u Ministarstvu energetike i rudarstva.

Ostatak teksta portala Capital možete čitati ovdje.

Zbog ovog teksta, portalu Capital, te njegovom glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću je prijetio šef Predstavništva RS u Rusiji Duško Perović. Napad su osudili Udruženje BH Novinari, Udruženje novinara RS i član Predsjedništva RS i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik.

Novinarska udruženja, ali i Dodik osudili napad na portal Capital

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije