Novinarska udruženja, ali i Dodik osudili napad na portal Capital

Radiosarajevo.ba
Novinarska udruženja, ali i Dodik osudili napad na portal Capital
FOTO: Fena / Arhiv/ Siniša Vukelić (u sredini)

Udruženje BH novinari i Udruženje novinara RS su osudili, kako su naveli, verbalne prijetnje šefa Predstavništva RS u Rusiji Duška Perovića redakciji portala Capital, te glavnom i odgovornom uredniku portala Siniši Vukeliću.

Kako je saopćeno iz Udruženja novinara RS, prijetnje su uslijedile nakon što je vaj portal objavio tekst o ruskom investitoru Rašidu Serdarovu i kompaniji Comsar Energy.

"Perović je poručio da će 'zatvoriti stranicu', te da će glavni i odgovorni urednik portala Capital Siniša Vukelić imati 'velikih problema u životu', nastavi li da se bavi kompanijom koja je u ovom slučaju predmet novinarske pažnje, optužujući istovremeno redakciju za iznuđivanje novca", ukazali su iz Udruženja novinara RS.

Poručili su Peroviću da, kako je saopćeno, Ustav RS, koju on predstavlja u Rusiji, članom 26. garantuje "slobodu štampe i drugih sredstava javnog obavještavanja.

"Uz sve njegove manjkavosti, iste garancije daje i Zakon o javnom informisanju, ali i niz drugih akata i konvencija na čije poštovanje se obavezala RS, a time i njeni zvaničnici među kojima je i sam Perović", dodali su.

Naglasili su da svi oni koji smatraju da su, kako su naveli, oštećeni radom medija svoju zaštitu mogu da mogu da potraže u važećim propisima, a nikako u sopstvenoj sili ili uticaju koji je stečen tokom obavljanja dužnosti u ime svih građana RS.

Udruženje novinara RS je ocijenilo da je:

"Korištenje političke moći, položaja i ovlašćenja koje su pojedincu date u ime RS, za obračune sa medijima i medijskim radnicima."

Iz Udruženja BH novinari su pozvali nadležne da reaguju.

"Upravni odbor BH novinara smatra kako su Perovićeve prijetnje ozbiljan atak na slobodu izražavanja i sigurnost novnara, zbog čega MUP RS mora odmah pokrenuti istragu i poduzeti adekvatne mjere prema napadaču – službeniku Vlade RS koji trenutno živi u Moskvi. Istovremeno, UO BH novinara zahtjeva od Vlade RS i premijera Radoslava Viškovića da se javno osude primitivno i bahato ponašanja njihovog službenika, te poduzmu zakonom propisane mjere prema Peroviću, čije prijetnje Capitalu predstavljaju ozbiljno krivično djelo", podcrtali su.

Nije izostala ni reakcija člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

"Neprimjereno je da se bilo kome prijeti, to odbacujem. Ne znam o čemu se radi, mogu to da zaključujem iz vaših objava, ali u svakom slučaju potrebno je da onemogućimo bilo kakve, bilo kome, prijetnje, ali bilo bi korektno da i mediji pokušaju da budu objektivni, da ne iznose spekulacije i da ljudima ne stvaraju probleme netačnim stvarima. Ne kažem da vi objavljujete netačne stvari, vi ste poznati po tome što objavljujete istinite stvari, tako da u tom pogledu ja odbucujem bilo kakvu mogućnost da neko nekome prijeti", rekao je Dodik, prenosi portal Capital.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije