Novi soj koronavirusa stigao u BiH: Pročitajte koji su simptomi i koje mjere predlažu bh. stručnjaci

4
Fena
Novi soj koronavirusa stigao u BiH: Pročitajte koji su simptomi i koje mjere predlažu bh. stručnjaci
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Siniša Skočibušić izjavio je kako se situacija s novim sojem koronavirusa brižno prati te da brojevi trenutno nisu zabrinjavajući.

"Brižno pratimo stanje i trenutno zdravstveni sistem u Federaciji nije opterećen u onakvim razmjerima kao što smo imali u vrijeme pandemije", kazao je Skočibušić. Naglasio je kako su kod zaraženih i dalje dominantne blaže kliničke slike.

"Mi smo već odranije, sukladno odluci Vlade FBiH, odlučili da ćemo COVID-19 pratiti kao i ostale respiratorne bolesti, osobito u razdoblju zime. Sad već pomalo završavamo ljetno razdoblje i krećemo u jesen kada će biti veći porast respiratorniih infekcija, tako da su nam ove sadašnje blaže kliničke slike, koje su uglavnom dominantne, na neki način signal da za sada zdravstveni sistem nije opterećen i da možemo nastaviti normalno funkcionirati", naglašava Skočibušić.

Božić s franjevcima u Sarajevu: Hor i Orkestar Muzičke akademije održali koncert u crkvi sv. Ante

Božić s franjevcima u Sarajevu: Hor i Orkestar Muzičke akademije održali koncert u crkvi sv. Ante

Ipak, napominje kako se mora voditi računa o tome da se nedovoljno testira i da u ovom trenutku nemamo baš pravu sliku epidemije.

"Redovne preventivne mjere ostaju na snazi, što znači držanje distance, ukoliko je osoba bolesna treba ostati kući da se liječi, te nošenje maske, osobito skupine preko 65 godine i imunokompromitirani", kazao je Skočibušić.

Govoreći o kliničkoj slici kod novog soja, kazao je kako se radi o blažoj kataralnoj bolesti, s manifestacijom dugotrajnog kašlja, uz blažu temperaturu i iscrpljenost: "Brojevi su trenutno takvi da nisu zabrinjavajući i ukoliko dođe do većeg porasta i većeg opterećenja zdravstvenog sistema tada ćemo morati razmisliti o drugačijem pristupu pandemiji, no čini mi se da se i Svjetska zdravstvena organizacija, a i sve druge organizacije, za sada uspješno bore s novim sojevima, koji će se stalno mijenjati u budućnosti", kazao je Skočibušić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije