Novi skandalozni mural u Foči: Oslikan lik ratnog zločinca Milorada Pelemiša

2
Radiosarajevo.ba
Novi skandalozni mural u Foči: Oslikan lik ratnog zločinca Milorada Pelemiša
FOTO: Facebook / Mural ratnom zlocincu Pelemisu

U Foči je danas osvanuo još jedan skandalozni mural posvećen ratnom zločincu Miloradu Pelemišu, komandantu 10. Diverzantskog odreda RS odgovornom za stradanje Bošnjaka kod Zvornika.

To je objavljeno na Facebook stranici "Udruženje žrtava rata Foča 92-95".

"Foča, Nova Autobusna stanica Livade danas, 25.04.2021

Miriše na devedesete‼‼‼

Samo neukima-mazlumima mogu pričati bajke o miru i suživotu", napisano je na njihovoj Facebook stranici.

Podsjećamo,Komandant 10. diverzantskog odreda VRS Milorad Mišo Pelemiš prekjučer je preminuo u Beogradu.

Njegova jedinica je učestvovala u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, pripadnici njegove jedine odgovorni su za ubistva stotina Bošnjaka.

On nikada nije zvanično osuđivan za zlodjela.

Neki od pripadnika njegove jedinice priznali su učešće u masovnim pogubljenjima preko hiljadu zarobljenika u Srebrenici 1995.godine.

Pelemiš se branio kako je tek naknadno saznao – da su njegovi podređeni tamo upotrebljeni kao ubojice, makar su ga i neki od njih – prokazali kao jednog od nalogodavaca.

Nakon ubijanja u Branjevu, pripadnici 10. diverzantskog odreda su odbili streljanje zarobljenika u skladištu u Domu u Pilici gdje je ubijeno još oko 500 ljudi.

Pelemiš je naveo kako su pripadnici iskorišteni za ubistvo van njegovog saznanja, makar je opisao kako ga je kao zapovjednika - jedan od njih tražio dozvolu čak za krađu pronađenog automobila.

Prije šest dana u Foči su oslikani i murali sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u ulici Petra Bojovića u Foči.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije