Naša stranka i SDP: Adem Zolj je KS gurnuo u moralno i političko blato

A. B.
Naša stranka i SDP: Adem Zolj je KS gurnuo u moralno i političko blato
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Skupština KS
Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zakazanoj za 4. aprila trebao bi biti razmatran novi sastav Vlade KS-a, a prema jučerašnjoj odluci Kolegija Skupštine KS-a.

Novi saziv Vlade KS-a će biti razmatran nakon što je Skupština KS-a prije sedam dana izglasala nepovjerenje postojećoj, a već sada bivši premijer Elmedin Konaković je jučer podnio ostavku na funkciju premijera KS-a. Konaković je jučer izjavio da s ponosom odlazi s te funkcije i da kanton ostavlja u mnogo zdravijem stanju nego što je bio.

Iz Stranke demokratske akcije (Konakovićeve bivše matične partije, op.a) smatraju kako neće biti nikakvih problema prilikom imenovanja ministara u novom sazivu Vlade KS-a kao ni pri samom izboru predsjednika Vlade Kantona Sarajevo. 

Iz SDA su uvjereni da prilikom imenovanja bivšeg direktora Direkcije za ceste KS-a Adema Zolja za premijera KS-a neće biti problema. Navode da je za formiranje novog saziva Vlade potrebno 18 ruku te se garantiraju kako oni već sada imaju 20. Novi ministri će biti imenovani iz smijenjene Vlade, tvrde iz SDA.

S druge stranke opozicija smatra kako se to neće dogoditi te kako njihovi zastupnici u Skupštini KS-a neće glasati za imenovanje nove vlade prema instrukcijama SDA. Zastupnica Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) u Skupštini KS-a Segmedina Srna Bajramović za Radiosarajevo.ba je kazala kako se u SDP-u nikada nisu opredjeljivali spram imena bilo kojeg pojedinca, nego isključivo spram politika i njihovih rezultata.

Segmedina Srna - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Segmedina Srna

"Transfer novog mandatara s pozicije člana najneefikasnije uprave Autocesta FBiH u historiji ove zemlje pokazuje da se očigledno ni ovaj put nije odlučivalo na osnovu stručnosti i rezultata, nego poslušnosti. Što se tiče nas u SDP-u, mi smatramo dotičnog gospodina kontinuitetom politike koja je KS ove tri godine gurnula u moralno i političko blato, pa stoga ne može ni očekivati našu podršku. Vrijeme koje je preostalo u mandatu je vrijeme instalisanja pouzdanih stranačkih vojnika za varanje birača, te kupovinu njihove naklonosti budžetskim novcem", kazala je Srna Bajramović.

Slično mišljenje imaju i u Našoj stranci, a Edin Forto, potpredsjednik Naše stranke i njen zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo za naš portal kaže kako će u narednom periodu biti samo promijenjena lica koja se slikaju.

Slaviša Šućur - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba (Šućur, Forto i Srna Bajramović)

"Ako je iko pratio naš rad i kritike ovoj vladi, može zaključiti kakav će biti naš stav. Ovo je ista vlada samo su promijenili lice na čelu koje se slika u predizbornoj kampanji. Svi oni ministri koje smo mi argumentirano toliko godina kritikovali nema šanse da dobiju našu podršku. Ne mislimo da u koaliciji SDA-SBB-BPS  ikada može izaći vlast koja će napraviri veliku promjenu u kantonu koju bismo mi podržali. Vlada koju ćemo mi podržati je ona koja će doći nakon oktobra", rekao je Forto te dodao kako očekuje da će Naša stranka nastaviti svoj rast u narednom periodu te da će njeni članovi imati priliku predložiti svog kandidata za premijera KS-a.

 Nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi, ministri su podnijeli ostavke, a riječ je o procesu koji im nalažu zakonska rješenja propisana za ovakve slučajeve, te ova vlada ostaje u tehničkom mandatu do izbora novog mandatara i odluke o tome ko će sačinjavati novu vladu.

Nakon toga je Kantonalni odbor SDA KS-a na sjednici u utorak odlučio da će za novog mandatara predložiti Adema Zolja, te je vrlo vjerovatno da bi on u ovakvoj konstalaciji snaga mogao postati novi premijer KS-a. Riječ je o bivšem direktoru Direkcije za puteve KS-a i aktuelnom izvršnom direktoru za opće, kadrovske i pravne poslove Autocesta Federacije BiH, koji bi trebao zamijeniti Konakovića na ovoj funkciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije