Novi preokret: Njemačka će protjerati u BiH blizance optužene za terorizam

J. M.
Novi preokret: Njemačka će protjerati u BiH blizance optužene za terorizam
Blizanci iz Bosne i Hercegovine, koji su u Njemačkoj optuženi za pripremanje terorističkog napada, bit će protjerani u našu zemlju. To je odlučio Okružni sud u Güstrowu (okrug Rostock) na zahtjev Ministarstva za unutrašnje poslove.

Dvojica uhapšenih 26-godišnjaka bit će deportirana jer je ocijenjeno da predstavljaju opasnost za sigurnost Njemačke. Osnov za protjerivanje je paragraf 58a Zakona o boravku koji će prvi put biti primijenjen u saveznoj državi Mecklenburg-Vorpommern.

Iako optuženi Bosanci imaju sedam dana da ulože žalbu na odluku o protjerivanju, njemački pravosudni organi smatraju da se to neće desiti. Do deportacije, koje se očekuje u septembru, blizanci iz BiH bit će u zatvoru Bützow.

Lorenz Caffier, ministar za unutrašnje poslove pokrajine Mecklenburg-Vorpommern, izrazio je zadovoljstvo pravnim potezima njemačkih vlasti koji će dovesti do protjerivanja braće u BiH.

Ipak, cijeli slučaj prati dosta kontroverzi od kako su krajem jula, u antiterorističkoj akciji u Güstrowu, uhapšene tri osobe zbog sumnji za pripremanje terorističkih napada i povezanosti s ekstremnim islamističkim organizacijama.

Međutim, blizanci iz BiH i treći uhapšeni – državljanin Njemačke – vrlo brzo su pušteni zbog nedostatka dokaza. Tako je odlučio Regionalni sud u Rostocku i pored protesta Savezne policije.

Nakon puštanja na slobodu optužene trojke, Savezna policija je odlučila pratiti njihovo kretanje, no sada se desio novi preokret u slučaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije