Novi detalji o velikoj promjeni vremena, evo što nas čeka kroz cijeli sedmicu do kraja augusta

0
Radiosarajevo.ba
Novi detalji o velikoj promjeni vremena, evo što nas čeka kroz cijeli sedmicu do kraja augusta
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Kiša / Ilustracija

Jutros je pretežno oblačno na zapadu i jugozapadu Bosne. U većem dijelu zemlje je mala do umjerena naoblaka.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 15; Bugojno, Drvar, Ivan Sedlo, Prijedor i Sanski Most 18; Banja Luka, Široki Brijeg i Zenica 19; Bihać i Sarajevo 20; Tuzla 22; Bijeljina, Mostar i Trebinje 23; Doboj 24; Gradačac i Livno 25; Neum 28°C.

Danas će jače naoblačenje sa zapada u poslijepodnevnim i večernjim satima usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu. Moguće je i jače nevrijeme. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38°C.

Emir Spahić upao na predstavu Enisa Bešlagića, napravili show i nasmijali publiku jednom rečenicom

Emir Spahić upao na predstavu Enisa Bešlagića, napravili show i nasmijali publiku jednom rečenicom

U Sarajevu veći dio dana pretežno sunčano vrijeme. Jača kiša praćena grmljavinom se očekuje u noći na utorak. Najviša dnevna temperatura zraka oko 35°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Zbog nadolazeće promjene vremena biometeorološke prilike će biti relativno povoljne. Mada će prolazak fronte uzrokovati jačanje tegoba kod osjetljivih osoba, opšta slika će krajem dana zahvaljujući osvježenju, padavinama i nešto nižim temperaturama, ipak biti ljepša u odnosu na protekli period. Moguće su meteoropatske reakcije u vidu promjene raspoloženja, glavobolje i dekoncentracije.

Objavljena je prognoza do kraja augusta i prvi dan septembra:

U utorak, 29. 8. 2023., u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Glavnina padavina je u ranim jutarnjim satima. Tokom dana lokalni pljuskovi se uglavnom očekuju na području Hercegovine, jugozapadu Bosne i Krajini. Vjetar većinom slab do umjerene jačine južnog smjera. Povremeno jakih udara vjetra može biti na zapadu, sjeverozapadu i djelomično u centralnim područjima Bosne. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29°C. 

U srijedu, 30. 8. 2023., u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i nestabilno sa pljuskovima praćenim grmljavinom. Vjetar slab većinom južnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 16°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 25°C. 

Nedim Sladić najavio zahlađenje: Stižu oluje. Nažalost, možda budu i superćelijske

Nedim Sladić najavio zahlađenje: Stižu oluje. Nažalost, možda budu i superćelijske

U četvrtak, 31. 8. 2023., u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i nestabilno sa lokalnim pljuskovima, moguća je i slaba grmljavina. Vjetar slab, u Bosni sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 24°C, na jugu zemlje do 26°C. 

U petak, 1. 9. 2023., u Hercegovini mala do umjerena naoblaka. U Bosni oblačnije prije podne, a smanjenje oblačnosti se očekuje u drugom dijelu dana. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 15°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26°C, na jugu zemlje do 29°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije