Nedim Sladić najavio zahlađenje: Stižu oluje. Nažalost, možda budu i superćelijske

9
Radiosarajevo.ba
Nedim Sladić najavio zahlađenje: Stižu oluje. Nažalost, možda budu i superćelijske
FOTO: Facebook / Nedim Sladic dao najnoviju prognozu

Balkan se, kao i niz europskih i neke američke savezne države, suočava s toplinskim valom.

"Generalno, krajem augusta nije čest slučaj da imamo toplinske valove na obje strane Atlantika, ali postoji određena sinoptička situacija koja pogoduje ovakvom razvoju i u skladu je sa znanstvenom literaturom.

Naime, trenutna sinoptika odgovara tzv. Rossbyjevu valu broj 5, koji se očituje u izduženoj, odnosno elongiranoj, vijugavoj mlaznoj struji: snažnoj vrpci vjetrova na oko 10 kilometara visine koja se pomiče od zapada prema istoku, raspodjeljujući područja visokog i niskog tlaka zraka", pojašnjava za Jutarnji Nedim Sladić, meteorolog iz Bosne i Hercegovine koji je trenutno na naučnom usavršavanju na Sveučilištu Reading u Velikoj Britaniji.

Federalna televizija podnijela krivičnu prijavu protiv BHRT: Gašenje signala teško krivično djelo

Federalna televizija podnijela krivičnu prijavu protiv BHRT: Gašenje signala teško krivično djelo

"Rossbyjev val broj 5 obično koincidira s razvojem toplinske kupole, tj. peke nad područjem Sjeverne Amerike, a toplinska peka se javlja i nad jugozapadnim i zapadnim dijelom Europe i potom premješta prema istoku, tj. Balkanu. Još jedan val vrućine obično imamo i na području istočne Azije. Za Europu su obično Rossbyjev val broj 5 i 7 ključni za snažne vrućine, a isti val broj 5 koji sada imamo imali smo u julu 2023., ali i u julu 2022.", naglasio je Sladić.

Pojasnio je i šta je dovelo do toplinskog vala u Europi.

"Uzrok je snažno polje visokog zračnog tlaka sa sjeverozapada sjeverne Afrike koje se proteže na sjeveroistok preko velikog dijela zapadne i centralne Europe, a po visini se pumpa velika količina vrućeg, suhog zraka. Ovo su okolnosti koje se povezuju s toplinskom pekom: vrući zrak ostaje zarobljen pri podlozi, pri čemu se komprimira i održava visok zračni tlak pri podlozi, pojačavajući senzibilni površinski tok koji doprinosi osjetnijem zagrijavanju podloge.

Bh. meteorolozi objavili: Evo kad dolazi jače zahlađenje

Bh. meteorolozi objavili: Evo kad dolazi jače zahlađenje

Ovaj val vrućine je specifičan po tome što je izrazito snažan: da bismo izmjerili temperaturu zraka od nula stepeni potrebno je popeti se na oko 4500 do 5000 metara nadmorske visine. Ne zaboravimo i znatno topliji Mediteran koji u određenoj mjeri utječe na dodatno zagrijavanje okolnog zraka, ali i doprinosi porastu samog graničnog sloja", rekao je Sladić.

Srećom, vrućinama se nazire kraj.

"Vrhunac toplinskog vala očekujemo krajem sedmice, a početkom iduće i osjetnije zahlađenje uz temperature zraka primjerenije kraju augusta. Olakšanje bi osjetilo i priobalje. Uzimajući u obzir dostupnu količinu toplinske energije, očekivanu prostranu i duboku dolinu i priliv osjetno hladnijeg zraka, već u nedjelju u alpskom području može biti snažnih grmljavinskih oluja praćenih prolazno obilnijim padalinama, tučom i olujnim vjetrom.

Gledajući dodatno potencijalnu vrtložnost i ostale parametre nestabilnosti, superćelijski razvoji se ne mogu isključiti, ponajprije u ponedjeljak. No, mislim da je u ovoj fazi malo vjerojatno da će imati sličan ishod kao u julu, iako ćemo te detalje moći razlučiti tek uoči same promjene vremena. No, to ne znači da neće biti lokalno jakih grmljavinskih nevremena", zaključio je Sladić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije