Novi detalj nesreće kod Zvornika: Zašto se iz aviona katapultirao samo jedan pilot

1
Radiosarajevo.ba
Novi detalj nesreće kod Zvornika: Zašto se iz aviona katapultirao samo jedan pilot
Foto: Screenshot / Branko Bilbija

U okolini Loznice, u selu Brasina, na samoj granici Bosne i Hercegovine i Srbije, jučer srušio se avion MiG-21 Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Poginula su oba pilota, major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević.

U emisiji na Kurir televiziji o ovome je govorio general Branko Bilbija, koji je iznio novi detalj ove tragedije i pojasnio zašto se iz aviona katapultirao samo jedan pilot.

"Došlo je do nesporazuma kada je u pitanju prenos informacija o katapultiranju. Na MiG-u 21 dvosedu ne može da se katapultira jedan pilot. Bitno je samo koji pilot donosi odluku o tome. Obojica se katapultiraju", istakao je Bilbija, pojašnjavajući da se akcijom jednog od njih dvojice obojica katapultiraju.

Bilbija je kazao da postoji mogućnost i da se "odradi" takva intervencija da se jednom sjedište katapultira, a drugom ne.

Međutim, kako je rekao, šanse za to su slabe, budući da bi u takvoj situaciji moralo namjerno da se provede katapultiranje jednog, što u ovom događaju nije bio slučaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije