Novi dan, stara priča: Milorad Dodik iz Laktaša ponovo šalje poruke o otcjepljenju

7
L. M.
Novi dan, stara priča: Milorad Dodik iz Laktaša ponovo šalje poruke o otcjepljenju
Foto: X.com / Milorad Dodik

Novi dan, stara priča predsjednika bh. entiteta Milorada Dodika. U Laktašima je danas, 8. oktobra, rekao da RS 'nije zainteresovana za BiH kakvu želi da izgradi Sarajevo'.

Dodik smatra da je krajnje vrijeme za suštinsku raspravu u okviru BiH - ali kakvu?

"RS je zainteresovana isključivo za BiH koja je predviđena Ustavom. Za drugu BiH, čak i ovu kako sada funkcioniše, mi nismo zainteresovani. Sve izvan Ustava mora da bude preispitano i nanovo dogovoreno. Ako nije tako onda je neodrživo i mi to tako posmatramo, svidjelo se to njima ili ne, svidjelo se to ili ne raznim lažnim predstavnicima ili državama koje se miješaju u unutrašnje stvari, bez ikakvog razloga", rekao je Dodik.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Dodik je kazao da se ovdje radi o "zanemarivanju čitavog jednog procesa prava, od činjenice da su pokušali da razgrade ono što jeste BiH po Dejtonu". Naravno, morao je spomenuti i člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

"Oni pokušavaju da minimiziraju ulogu entiteta i to su pokušali oduzimanjem nadležnosti. Јedan dio su uspjeli, jedan dio nisu. Na njihovom spisku je gotovo sve što je moglo da se otme. Naravno, to je stalo. Sada idu na priču o tome kao što kaže bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, da nema, po njemu, nekakve države BiH bez imovine, što je tačno. Zato i nije njima data da ne bi bila država", napomenuo je Dodik.

Dodik smatra da je to tako predviđeno Dejtonom.

Dodik izvrijeđao Konakovića: "Nisam znao da je toliko glup, to ni Tito sebi nije dozvolio"

Dodik izvrijeđao Konakovića: "Nisam znao da je toliko glup, to ni Tito sebi nije dozvolio"

"Ovaj narativ koji kaže kako smo mi njima nešto oteli je potpuno lažan. Oni pokušavaju da to nametnu. Ako ne mogu na ovaj način, vjerovatno će ovaj lažni visoki predstavnik intervenisati. Ukoliko se takvo nešto desi može da računa istu noć odluku o nezavisnosti. Sve formalno pravne stvari su na našoj strani", poručio je Dodik.

Predsjednik RS je istakao da se "treća zemlja može miješati u unutrašnje stvari samo ako je ta zemlja pozove".

"BiH nije pozvala nijednu zemlju da se miješa u njene unutrašnje stvari. Tako nije pozvala ni zemlje članice PIC-a da to čine. Ovo je, pravno gledano, jedna potpuno haotična situacija u kojoj se pokušavaju silom, koja stoji iza nekih političkih težnji, nametnuti rješenja, a onda da se ta rješenja konzerviraju dovoljno dugo da postanu dio sastavne prakse. Ali, sve to ne ide", rekao je Dodik.

Nova epizoda Dodika: Schmidta nazvao fašističkim smećem, sebe poredio s Miloševićem

Nova epizoda Dodika: Schmidta nazvao fašističkim smećem, sebe poredio s Miloševićem

Dodik je ponovo pričao o tome kako "BiH definitivno nema nadležnost za vojsku, indirektne poreze, obavještajnu službu, sudove i tužilaštvo po Ustavu BiH.

Bilo bi dobro da ponovo pročita Dayton i Ustav, ali onako kako se uči u osnovnoj školi, s razumijevanjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije