Novi bilten: Još 316 slučajeva zaraze u Sarajevu

1
Radiosarajevo.ba
Novi bilten: Još 316 slučajeva zaraze u Sarajevu
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Nakon analize 709 uzoraka, prikupljena u periodu od 5. do 8. novembra ove godine, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 316 novozaraženih osoba koronavirusom. 

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripadaju 204 zaražene osobe, odnosno 64,55 posto, i u samoizolaciji od ranije. 

U isto vrijeme, 113 osoba je oporavljeno od zaraznog oboljenja COVID-19. 

U izolatorijima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (96) i Općoj bolnici (78) hospitalizirane su 174 osobe, od kojih šest koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju. 

U protekla 24 sata, sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je 12 osoba. 

Nažalost, desilo se i osam smrtnih ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 151. 

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 5.613 slučajeva zaraze koronavirusom. 

Od 30. januara do 8. novembra ove godine ukupno je registrovano 12.814 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih je njih 7.050 oporavljeno od zaraznog oboljenja COVID-19. 

U periodu od 25. oktobra do 9. novembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo je 5.415 samoizolacija. 

U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptimima, kao i članovima kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom ljekaru da bi dobili daljnje upute“, sugerišu iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije