COVID vijesti Zavoda: Više od 200 novih slučajeva zaraze, 309 oporavljenih

0
Radiosarajevo.ba
COVID vijesti Zavoda: Više od 200 novih slučajeva zaraze, 309 oporavljenih
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata potvrđeno je 213 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Ovaj broj je rezultat analize provedene nad 810 uzorka prikupljenih u periodu od 5. do 8. decembra ove godine. Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 135 zaraženih osoba, odnosno njih 36, 38 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U isto vrijeme, 309 osoba je oporavljeno od zaraznog oboljenja COVID-19, što je podatak koji i dalje potvrđuje nastavak pozitivnog trenda, prema kojem je u našem kantonu registrovan veći broj oporavljenih u odnosu na broj novozaraženih osoba.

Na klinikama i u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (208) i Općoj bolnici (96) hospitalizirane su 304 osobe, od kojih osmero pacijenata koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju. Sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je 13 osoba.

Nažalost, desila su se tri smrtna ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 302 osobe.

Trenutno u Kantonu Sarajevo aktivno je 2.933 slučaja zaraze koronavirusom.

Od 30. januara do 8. decembra ove godine ukupno je registrovano 21.622 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih je njih 18. 387 oporavljeno od zaraznog oboljenja Covid-19.

U periodu od 25. novembra do 9. decembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo je 3.579 samoizolacija.

"Kako bi smanjili opasnost zaraze koronavirusom, osim pravilnog nošenja maske vrlo je bitno držati fizički razmak, često i temeljito prati i dezinficirati ruke, te izbjegavati dodirivanje očiju, usta i nosa", podsjetili su iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije