Novčano kažnjeno šest funkcionera u Bosni i Hercegovini

0
FENA
Novčano kažnjeno šest funkcionera u Bosni i Hercegovini
Foto: Facebook / Vlada Brčko distrikta

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa Brčko distrikta saopštila je danas da je nakon utvrđivanja nepravilnosti u izvještajima kod nosilaca javnih funkcija najmanje šest funkcionera u Distriktu novčano kažnjeno od početka 2022. godine do danas zbog povreda odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa Brčko distrikta.

Predsjednica Komisije Admira Mujić rekla je da je u istom periodu izrečeno i 18 opomena za ista djela, te da se trenutno vodi 19 novih postupaka protiv nosilaca javnih funkcija.

"Postupci su pokrenuti po službenoj dužnosti zbog nepravilnosti u izvještajima sa prikupljenim podacima kao i vlasničkog udjela u kapitalu većeg od 0,5 posto", rekla je Mujić i dodala da je Komisija zaprimila 11 anonimnih prijava o sukobu interesa nosilaca javnih funkcija i da su po tom osnovu pokrenuta tri postupka.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Ona je podsjetila sve novoimenovane nosioce javnih funkcija u Brčko distriktu da su dužni svake godine podnijeti izvještaj o svom imovinskom stanju najkasnije 30 dana od dana stupanja na dušnost.

"Članovi novoimenovane Vlade Brčko distrikta su takođe ponovo u obavezi da podnesu izvještaj o svom imovinskom ustanju uprkos tome što nastavljaju da rade svoj posao, ali u sazivu nove Vlade", zaključila je Mujić rekavši da su članovi Vlade u novom mandatu i da ih Zakon o sukobu interesa u Brčko distriktu na to obavezuje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije